« Ajax | Hoofdmenu | VVD-tandem »

16 augustus 2013

Tien

Je kan er je klok op gelijk zetten. Elk jaar gaat het medio augustus - nu dus - over de Osse kermis die in de ogen van velen te kort duurt. Het geschreeuw om een kermis verspreid over twee weekenden. 

Deze week was het weer zover. Collega Maarten van den Hurk stond voor onze zomerserie BD en route op de kermis. Gert Jordaans en Sjoerd Bijkersma, twee van de grootste horeca-ondernemers in het Osse, riepen daar in koor tegen hem dat ze liever vandaag dan morgen een extra kermisweekend willen. "Wij proberen het elk jaar weer wat mooier te maken en dat vraagt een flinke investering. Als je daar twee weekenden plezier van hebt, scheelt dat", zeiden zij.

KERMIS1
Ook de exploitanten zelf zien maar wat graag een langere kermis. Risicospreiding noemen ze dat. Valt het ene weekend in het water of is het zo warm dat de mussen van het dak vallen (zoals vorig jaar in Oss), heb je altijd nog een tweede zaterdag en zondag om nog genoeg geld binnen te krijgen. In Uden was het kermisfeest dit jaar voor het eerst tien dagen en daar was iedereen laaiend enthousiast. De Udense kermismeester wil zelfs gaan toewerken naar een 'kermis met landelijke allure'. Da's nogal wat.

Je hoeft geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben om te bedenken dat een kermis van tien dagen voor horeca en exploitanten financieel interessanter is. Ikzelf vind een week (meer dan) genoeg, maar hoef er m'n brood dan ook niet mee te verdienen. Als je dat wel moet snap ik dat je er anders over denkt. Maar om die discussie elk jaar weer opnieuw te voeren en alle bekende argumenten uit de kast te halen, is nergens voor nodig. Simpelweg omdat het college van B. en W. - en dat gaat er nou eenmaal over - nog niet zo lang geleden heeft besloten dat Oss in ieder geval tot en met 2017 een zevendaagse kermis houdt. 2017! Dat is over vier jaar! Tegen die tijd wordt de discussie opnieuw gevoerd. Wellicht ook met de huidige kermiswethouder Jan van Loon - als die dan nog niet met pensioen is. Van Loon vindt een tiendaagse kermis voor Oss nu teveel van het goede, onder meer vanwege de overlast voor de centrumbewoners.

Laten we één ding afspreken: heb het de komende jaren niet over een tiendaagse Osse kermis. Die komt er toch niet. Tot en met 2017 dan.

Posted by Tom de Louw on augustus 16, 2013 at 02:33 nm | Permalink

Reacties

Eens. Ik moet overigens nog maar zien of het voor exploitanten en horeca interessanter is. Je kunt een euro immers maar een keer uitgeven. En een extra weekend kermis betekent voor de centrumondernemers nog een verloren zaterdag doordat men vanwege het parkeerprobleem het centrum mijdt. Wat mij betreft ook na 2017 niet doen dus.

Geplaatst door: Robert-Jan Steegman | 16 aug 2013 16:36:57

Kletsverhaal Ton ! Jullie, de media, bestaan juist door dit soort discussies. Wie stond er op het kermisterrein om meningen te horen ? Jouw werkgever. Wie schreef de woorden van de horecamannen op ? Juist het Brabants Dagblad, jouw collega, jouw werkgever. Wie gaat dan weer om de mening van anderen vragen ? Juist het Brabants Dagblad.
Wie publiceert een weblog over dit onderwerp en ziet graag dat er gereageerd wordt ? Juist het Brabants Dagblad.
Wanneer je over "zinloze" zaken niet meer mag discussieren, dan kan de krant de tent wel sluiten.

Bovendien, hoe zinloos is deze discussie ? Meningen wijzigen
( vorig jaar was de horeca nog tegen ), gemeenteraden wijzigen
( verkiezingen in november 2014 ), besluiten wijzigen.
Of dacht je dat politici zich altijd houden aan eerdere uitspraken ? Je weet toch wel beter !

Geplaatst door: Joop van Orsouw | 16 aug 2013 17:16:11

Prima idee die kermis 10 dagen, maar dan wel met enkele voorwaarden!
Verplichte vaste prijzen voor de attracties en de consumpties. Maximaal 1,50 das duur genoeg met de huidige recessie.
Een kermis van 10 dagen met de prijzen die nu gehanteerd worden is een lege kermis.

Geplaatst door: wendy | 17 aug 2013 15:12:59

Kan een van de voorstanders van een langere kermis aangeven waar het omslagpunt ligt m. b. t. de duur van de kermis? Is een kermis met 3 weekenden voor horeca en exploitanten ook nog interessant? Of 4 weekenden misschien? Mooi getal.....7.

Geplaatst door: John Heijnen | 18 aug 2013 15:05:05

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.