« VVD-tandem | Hoofdmenu | Lilian »

11 september 2013

Flauw

Ik tik dit verhaal op de bank. Thuis. Precies nu zitten er in het gemeentehuis veel heren en dames bij elkaar om het te hebben over de Osse cultuur. Een conferentie die de dure titel 'Culturele Identiteit' mee heeft gekregen en die de stad weer een stap verder moet brengen als je het hebt over Museum Jan Cunen, De Lievekamp, Muzelinck en ga zo maar door.

Nu denkt u misschien: 'Maar De Louw, waarom zit jij niet daar in die zaal? Ga eens van die bank af, man!' Punt voor u. Ik was niet welkom. Nou ja, niet zozeer ik persoonlijk, maar ik als journalist. Net zoals er ook geen raadsleden op de genodigdenlijst staan. Daarop zie ik mensen uit de cultuursector (Hilda Vliegenthart, Nicolette Bartelink), de onderwijshoek (Theo Bekker, Tom Brocks, Edith van Montfort), de gemeente (wethouder Jan van Loon) en natuurlijk de heren die in de werkgroep Museum Jan Cunen zitten, de oud-directeuren Edwin Jacobs, René Pingen en Piet Hagenaars. Of ze er ook echt zijn, kan ik dus niet zeggen, maar ze staan in ieder geval op de gastenlijst. Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers is één van de sprekers.

Flauw vind ik het, dat ik als journalist niet naar binnen mag bij deze conferentie. Flauw omdat wij als krant - dat kan ik best wel zeggen - een grote rol hebben gespeeld in de cultuurdiscussie. We hielden een groot debat over de toekomst van Museum Jan Cunen. Het was tijdens dit debat dat oud-directeur Jacobs bekendmaakte een werkgroep te beginnen om de toekomst van het museum te verzekeren. Flauw omdat we talloze verhalen over Jan Cunen hebben geschreven, waarin alle kanten van de bezuinigingen op cultuur zijn belicht. Verhalen met heel veel mensen die nu op de conferentie in het gemeentehuis hun zegje doen. 

Maar ik vind het vooral flauw omdat zowat de hele Osse samenleving in brand stond, zo vlak voor de zomer. De bezuinigingen op cultuur gingen heel veel mensen aan het hart, bleek uit allerlei acties en manifestaties. Die Ossenaren willen weten wat de mensen uit de cultuur vinden en bedenken. Die informatie zou ik ze als journalist graag geven. Vanavond gaat dat in ieder geval niet.

Posted by Tom de Louw on september 11, 2013 at 07:00 nm | Permalink

Reacties

Je hebt wel een punt Tom. Maar als het flauw is, doe je er een beetje ZOUT bij. Dat open debat, dat komt er echt wel.

Geplaatst door: Gé Wagemakers | 12 sep 2013 12:19:09

Heb je gelijk in, Gé. Als ik hoor en lees wat er gisteravond is besproken, denk ik overigens dat we weinig gemist hebben.

Geplaatst door: Tom de Louw | 12 sep 2013 12:24:37

Zijn bij de krant wel alle bijeenkomsten openbaar Tom? En het feit dat ik met een grote groep mensen discussieer over iets, geeft mij dat het recht om dan bij een bijeenkomst over dat onderwerp te zijn?

Geplaatst door: Bram | 12 sep 2013 15:43:59

Nee, bij de krant zijn niet alle bijeenkomsten openbaar. Net zoals dat bij de gemeente niet is. Hoeft ook niet. Maar in dit geval snap ik niet dat het om een besloten bijeenkomst ging. Zeker niet als ik hoor wat er uit is gekomen.

Geplaatst door: Tom de Louw | 12 sep 2013 15:53:01

Ja hoor, daar is ie weer! De Ivoren Toren!
Wij, directeuren en ex-directeuren van een (ex) museum(pje), een cultuurhistoricus die in de beste tradities van Jan Mulder toneel speelt, weten wat goed voor het gepeupel is. Daar hebben wij het gepeupel zelf (raadsleden) en media niet voor nodig. Sterker, die willen we er niet bij! Ge Wagemakers, een open debat?
Hoezo? Alles is toch duidelijk?Geen tijd en geld meer
om de hele discussie nog eens over te doen ter meerdere eer en glorie van de bewoners van de Ivoren Toren!

Geplaatst door: John Heijnen | 14 sep 2013 00:28:11

P.S. Joop, kom op, bied je excuses aan aan de directeur van Jan Cunen. Deze reactie past niet bij jou!

Geplaatst door: John Heijnen | 14 sep 2013 00:34:15

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.