« Lilian | Hoofdmenu | Onvoldoende »

26 september 2013

Hulp

Goddank is er Google. Vier minuten geeft de zoekmachine je om van Oostwal 177 naar de Heuvel te lopen. 'Oostwal 177, wat moet je daar nou weer?', hoor ik u denken. De Bergoss-garage staat daar. De parkeerkelder die meer leeg dan vol staat en daarom stukken minder oplevert dan de gemeente ooit heeft begroot. (Vorig jaar stroomde er 125.000 euro uit de garage de gemeentekas binnen, waar meer dan twee ton was begroot. Auw!)

Bergoss
Schrijf iets over parkeren in het Osse centrum en de reacties van lezers stromen binnen. Dat is net zo zeker als dat elke dag de zon opkomt en Geert Wilders iedere kans grijpt om de vloer met het kabinet aan te vegen. Het mooie aan die reacties is dat ze precies het probleem aangeven van de Bergoss-kelder. Duur, slecht bereikbaar, niemand kent de garage.

Wethouder Reina de Bruijn zegt 'niet te weten' waar de onderbezetting bij Bergoss vandaan komt. Ik belde Giuliano Mingardo. Mingardo is wetenschapper aan de Rotterdamse universiteit en al jaren bezig met onderzoek naar parkeren. Een van de redenen voor de slecht bezette Osse parkeerkelder kan volgens hem de afstand tussen de garage en het centrum zijn. Te ver voor een stad als Oss. 

Terug naar Google. Voor het gemak pak ik de Heuvel als het echte Osse centrum. Van de parkeergarage (Oostwal 177 dus) naar de ijskiosk van De Marco is het 350 meter lopen. Appeltje-eitje. Het Eikenboomgaardplein (270 meter) ligt dichterbij, het Jurgensplein (450 meter) verder weg. Het argument dat de Bergoss-garage te ver van het centrum ligt, kan de prullenbak in. Duurder dan andere parkeerplaatsen is de kelder uit 2009 ook niet. Je kan er zelfs een dagkaart kopen (kosten: vier euro). Dat kan op veel andere parkeerplaatsen niet. De Bergoss-garage is in veel gevallen dus zelfs goedkoper.

Dat wethouder De Bruijn geen plan - zelfs geen plannetje - heeft om met een campagne de lege Bergoss-garage populairder te maken, snap ik echt niet. Zo moeilijk hoeft dat toch niet te zijn. Oké, er komt binnenkort een flyer 'Slim parkeren in het centrum van Oss' uit. Daarin krijgt de Bergoss-garage gewoon een plek naast alle andere parkeermogelijkheden in de stad. Maar alleen de goede lezer haalt dat eruit.

Ik vroeg onderzoeker Mingardo om hulp. "Zeg dat je garage binnen vijf minuten loopafstand van het centrum ligt, dat helpt altijd", antwoordde hij. Om eraan toe te voegen dat Oss hem altijd mag bellen om hulp te vragen. Reina, ik heb Mingardo's nummer wel voor je.

Posted by Tom de Louw on september 26, 2013 at 03:11 nm | Permalink

Reacties

De Ossenaar heeft gewoon tunnelvrees, ook de parkeergarage onder BCC en voorheen de AH was slecht bezet. En op Terwaenen kun je 'gratis' parkeren met kans op een bon, in de parkeergarage moet je zeker betalen.

Geplaatst door: Robert-Jan Steegman | 26 sep 2013 15:44:03

Tom, je bent nog redelijk nieuw in Oss, dus ik begrijp dat je het niet helemaal snapt. Zo staat het er voor :
De garage is bedoeld om leeg te blijven staan. Dat is het beleid. Zie de mobiliteitsvisie, zie de besluiten van vele wethouders voor Reina, dan kun je alleen maar tevreden zijn. De fiets, Tom, de fiets. Jarenlang zijn er stelselmatig wegen afgesloten, versmald of eenrichtingsverkeer gemaakt, de parkeertarieven zijn meer dan verdubbeld, steeds een uitbreiding van het betaald parkeren, de fietsstallingen zijn gratis, overal staan zogenaamde fietsnietjes, straks weer stoplichten bij de fratersrotonde en ga zo maar door. De auto moest uit de binnenstad verdwijnen, zo staat in vele rapporten.
Nu heeft dat beleid succes, een groot succes zelfs, en nu klaagt een van de moeders van dat succes dat de parkeerinkomsten tegen vallen. Het moet niet gekker worden. De fiets als succesfactor.
Niet mijn keuze, maar wie ben ik ?

Geplaatst door: Joop van Orsouw | 26 sep 2013 15:46:41

Mensen zijn gewoontedieren. Men staat liever in de rij bij het Jurgensplein omdat dit aan de historische route vanuit het zuiden ligt. Vanaf het noordwesten zoekt men het al jarenlang op het Burchtplein en Terwaenen. De oostwal zit niet in die natuurlijke en historische route. Nog niet. Het heeft tijd nodig. Beetje promotie kan natuurlijk geen kwaad.
Voor de fietsers onder ons, daar geldt exact hetzelfde voor.
Kortom het is allemaal heel goed verklaarbaar, zonder politieke doemdenkerij.

Geplaatst door: Gé Wagemakers | 26 sep 2013 16:37:26

Hoe meer auto's in de Bergoss-garage, hoe minder op de Eikenbogaard. Daar kunnen dan weer mooi eikenbomen worden geplant. Graag ook wat struiken eronder zodat ook de vogels ruimte krijgen.

Geplaatst door: Wouter | 26 sep 2013 16:38:33

Parkeren onder de grond prima. Communicatie offensief voor gebruik Bergoss-garage lijkt me geen overbodige luxe. Wat daar ook bij helpt is meer straten in Oss autovrij maken. Bijvoorbeeld de Burgwal. Overbodige parkeerplaatsen zijn mooie locaties om bomen te planten.

Geplaatst door: Gebert Lucassen | 27 sep 2013 20:36:47

Veel garages zijn leger net na de bouw en ook tijdens deze crisis is het natuurlijk niet raar

Geplaatst door: Akaatje | 27 sep 2013 23:14:49

Het is zelfs erger! Ik ken heel veel mensen uit de gemeente Oss die liever in Uden gaan winkelen. Of Nijmegen, of Den Bosch.
Waarom? Men geeft dan aan dat men veel parkeergeld moet betalen om in een stad te winkelen met veel leegstand. Winkels als H&M openen een vestiging in Uden, niet in Oss.
Men kan in Uden zo gezellig eten hoor ik dan.

Nu kun je in Oss ook heel lekker en gezellig eten, maar het is een feit dat grote ketens niet meer naar Oss komen.
Uden doet het goed. Oss duidelijk niet.
Imago probleem? Hebben we de afgelopen 10 jaar ondernemers gepest? Het bedrijven erg moeilijk gemaakt? Plukken we nu de vruchten van het beleid van de heren Iding en Van Loon?

Als ik via Zuid Oss binnen kom, zie ik bij het voormalig Ziekenhuis prachtige borden met het Oss van morgen durft.
Wat dan?

Als de heren hier, i.p.v. op elkaar te kiften eens samen gaan kijken hoe Oss zijn elan weer terugkrijgt.
Voor je het weet zijn we het zwembad, theater en de Bioscoop ook kwijt.
Dan wordt het een spookstad.

Een tijdje geleden heeft, ik dacht dat het Sittard was, zijn parkeertarieven dratisch verlaagd, cq. afgeschaft.
Direct werd het veel drukker in de binnenstad.
Misschien een tip om de ondernemer, die het toch al zo moeilijk heeft, een handje toe te steken.

Geplaatst door: Arno | 30 sep 2013 15:54:53

Misschien heb je wel een punt Arno, vergeet niet dat Oss aan een kant een rivier heeft waardoor grote ketens terughoudend kunnen zijn, ook zijn er niet al te slimme keuzen gemaakt door centrum manager(s) zoals winterland.
Mijn idee is om via de smartphone, gratis parkeer uren per week te geven aan alle kentekenhouders in de gemeente Oss, zodat mensen toch minimaal een of twee keer per week kunnen winkelen zonder extra kosten.
Dat zal de ondernemers voordeel geven, de buurtbewoners hebben minder vreemde parkeerders in hun straat en langparkeerders worden toch geprikkeld niet te lang te parkeren iedereen blij denk ik behalve de gemeente die iets minder inkomsten heeft, maar dat zou verrekend kunnen met de hogere omzet die ondernemers straks hebben of meer ondernemers zich in Oss vestigen.

Geplaatst door: Akaatje | 30 sep 2013 20:46:09

Tom, de
door jou ten tonele gevoerde wetenschapper Giuliano Mingardo moet met zijn advies toch wel het onderspit delven tegen de oplossingen van Akaatje..............:-) . Wat zeg je, Reina? Liever gewoon echt advies? Bel mij maar!

Geplaatst door: John Heijnen | 30 sep 2013 23:48:58

P.S. En vooral niet die "wetenschapper". Geen wonder dat de wetenschap in een slecht daglicht staat!

Geplaatst door: John Heijnen | 30 sep 2013 23:59:38

Gewoon lekker op de fiets naar de stad! En zeg nou zelf, hebben parkeertarieven invloed op de keuze in welke stad je gaat winkelen? Dan zou het in A'dam verrekte rustig zijn... ;-)Eerst maar zorgen dat het aanbod in het centrum op peil is en blijft, dan zal die parkeergarage, die best betaalbaar is (4 euro dagkaart?), ook heus wel voller raken....

Geplaatst door: Bram de Winter | 2 okt 2013 10:47:33

@Kaatje. Oss aan de Maas? Keent, Ravenstein, Megen, Lith, Maren-Kessel e.a. liggen aan de Maas! Oss zou je kunnen plaatsen aan de Hertogswetering of zo ongeveer tenminste. Dus niet zeuren.

Geplaatst door: Wouter | 4 okt 2013 19:25:30

Wouter, ik heb niet gesproken over Oss aan de Maas, koop eens een bril zou ik zeggen en ik zeur helemaal niet

Geplaatst door: Akaatje | 8 okt 2013 23:47:08

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.