« augustus 2013 | Hoofdmenu | oktober 2013 »

26 september 2013

Hulp

Goddank is er Google. Vier minuten geeft de zoekmachine je om van Oostwal 177 naar de Heuvel te lopen. 'Oostwal 177, wat moet je daar nou weer?', hoor ik u denken. De Bergoss-garage staat daar. De parkeerkelder die meer leeg dan vol staat en daarom stukken minder oplevert dan de gemeente ooit heeft begroot. (Vorig jaar stroomde er 125.000 euro uit de garage de gemeentekas binnen, waar meer dan twee ton was begroot. Auw!)

Bergoss
Schrijf iets over parkeren in het Osse centrum en de reacties van lezers stromen binnen. Dat is net zo zeker als dat elke dag de zon opkomt en Geert Wilders iedere kans grijpt om de vloer met het kabinet aan te vegen. Het mooie aan die reacties is dat ze precies het probleem aangeven van de Bergoss-kelder. Duur, slecht bereikbaar, niemand kent de garage.

Wethouder Reina de Bruijn zegt 'niet te weten' waar de onderbezetting bij Bergoss vandaan komt. Ik belde Giuliano Mingardo. Mingardo is wetenschapper aan de Rotterdamse universiteit en al jaren bezig met onderzoek naar parkeren. Een van de redenen voor de slecht bezette Osse parkeerkelder kan volgens hem de afstand tussen de garage en het centrum zijn. Te ver voor een stad als Oss. 

Terug naar Google. Voor het gemak pak ik de Heuvel als het echte Osse centrum. Van de parkeergarage (Oostwal 177 dus) naar de ijskiosk van De Marco is het 350 meter lopen. Appeltje-eitje. Het Eikenboomgaardplein (270 meter) ligt dichterbij, het Jurgensplein (450 meter) verder weg. Het argument dat de Bergoss-garage te ver van het centrum ligt, kan de prullenbak in. Duurder dan andere parkeerplaatsen is de kelder uit 2009 ook niet. Je kan er zelfs een dagkaart kopen (kosten: vier euro). Dat kan op veel andere parkeerplaatsen niet. De Bergoss-garage is in veel gevallen dus zelfs goedkoper.

Dat wethouder De Bruijn geen plan - zelfs geen plannetje - heeft om met een campagne de lege Bergoss-garage populairder te maken, snap ik echt niet. Zo moeilijk hoeft dat toch niet te zijn. Oké, er komt binnenkort een flyer 'Slim parkeren in het centrum van Oss' uit. Daarin krijgt de Bergoss-garage gewoon een plek naast alle andere parkeermogelijkheden in de stad. Maar alleen de goede lezer haalt dat eruit.

Ik vroeg onderzoeker Mingardo om hulp. "Zeg dat je garage binnen vijf minuten loopafstand van het centrum ligt, dat helpt altijd", antwoordde hij. Om eraan toe te voegen dat Oss hem altijd mag bellen om hulp te vragen. Reina, ik heb Mingardo's nummer wel voor je.

Posted by Tom de Louw on september 26, 2013 at 03:11 nm | Permalink | Reacties (13)

19 september 2013

Lilian

17591071.jpgTijdens gemeenteraadsvergaderingen - bij commissievergaderingen zie je ze niet - zit ze meer op het scherm van haar iPad te kijken dan dat ze haar collega-raadsleden bestudeert. Haar handen tikkend op het scherm, druk met mails versturen voor haar werk als bestuurder van Abvakabo FNV. Je kan tegenwoordig de tv niet aanzetten of je ziet Lilian Marijnissen voorbij komen. Laatst zag ik haar nog ergens met de historicus en 'Slimste Mens-jurylid' Maarten van Rossum.

Lilian Marijnissen is 28 en heeft ondanks die leeftijd al een enorme staat van dienst in de Osse politiek. Ze is natuurlijk de 'dochter van', stond op haar zestiende al op de kieslijst van de SP en heeft de tomatenpartij de afgelopen jaren een gezicht gegeven voor de Osse jongeren. Marijnissen zat bij de Jongerenraad, deed de uitreiking van de kinderlintjes, stond ooit zelfs tweede op de SP-lijst voor de verkiezingen. Sinds 2003 is ze raadslid. Nu hoort Lilian met Mahmut Erciyas tot de jongste SP-raadsleden.

Waar Erciyas zich steeds sterker profileert, is Marijnissen vooral druk met haar bestuurswerk voor Abvakabo. Toen Oss de vorige keer naar de stembus mocht, werd Marijnissen veel genoemd als mogelijke lijsttrekker. Niet zij, maar Paul Peters werd het. "Lilian heeft het te druk met haar werk", zei hij toen tegen één van mijn collega's.

De afgelopen jaren heeft Lilian Marijnissen het drukker en drukker gekregen. Ik krijg sterk het idee dat die ene donderdagavond per maand in het gemeentehuis, als het raad is, als een last op haar ligt. Sinds maart heb ik hoogstens één of twee politieke vergaderingen op het gemeentehuis gemist. Ik lieg niet als ik zeg dat Marijnissen in die vergaderingen nul (0) keer iets heeft gezegd over de Fratershof, Museum Jan Cunen of het SEC. Nul keer. Wat haar inbreng in de fractiievergaderingen is weet ik natuurlijk niet, maar in de Osse gemeenteraad is die nihil. Op Twitter heeft ze het vooral over de thuiszorg en niet over Oss.

De naam Marijnissen trekt stemmen in Oss. Altijd. De komende gemeenteraadsverkiezingen hier zijn nog ver weg - want door de herindeling met Maasdonk pas over ruim een jaar - dus speculeren over wie er wel/niet op de kieslijsten komen te staan hoeft nog niet. Lilian Marijnissen kondigde vorig jaar al aan dat ze bij nieuwe Tweede Kamer-verkiezingen graag naar Den Haag wil. Die verkiezingen zijn, als de VVD en PvdA het volhouden, in 2016. Lilian is bezig met haar (voorlopig) laatste termijn in de Osse gemeenteraad. Gelukkig maar, want als je volksvertegenwoordiger bent, moet je je stem laten horen. Ook als je het druk hebt met je werk.

PS. Ik zet mijn geld op Erciyas als SP-lijsttrekker voor de verkiezingen 2014. Voor wat het waard is.

Posted by Tom de Louw on september 19, 2013 at 08:13 vm | Permalink | Reacties (10)

11 september 2013

Flauw

Ik tik dit verhaal op de bank. Thuis. Precies nu zitten er in het gemeentehuis veel heren en dames bij elkaar om het te hebben over de Osse cultuur. Een conferentie die de dure titel 'Culturele Identiteit' mee heeft gekregen en die de stad weer een stap verder moet brengen als je het hebt over Museum Jan Cunen, De Lievekamp, Muzelinck en ga zo maar door.

Nu denkt u misschien: 'Maar De Louw, waarom zit jij niet daar in die zaal? Ga eens van die bank af, man!' Punt voor u. Ik was niet welkom. Nou ja, niet zozeer ik persoonlijk, maar ik als journalist. Net zoals er ook geen raadsleden op de genodigdenlijst staan. Daarop zie ik mensen uit de cultuursector (Hilda Vliegenthart, Nicolette Bartelink), de onderwijshoek (Theo Bekker, Tom Brocks, Edith van Montfort), de gemeente (wethouder Jan van Loon) en natuurlijk de heren die in de werkgroep Museum Jan Cunen zitten, de oud-directeuren Edwin Jacobs, René Pingen en Piet Hagenaars. Of ze er ook echt zijn, kan ik dus niet zeggen, maar ze staan in ieder geval op de gastenlijst. Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers is één van de sprekers.

Flauw vind ik het, dat ik als journalist niet naar binnen mag bij deze conferentie. Flauw omdat wij als krant - dat kan ik best wel zeggen - een grote rol hebben gespeeld in de cultuurdiscussie. We hielden een groot debat over de toekomst van Museum Jan Cunen. Het was tijdens dit debat dat oud-directeur Jacobs bekendmaakte een werkgroep te beginnen om de toekomst van het museum te verzekeren. Flauw omdat we talloze verhalen over Jan Cunen hebben geschreven, waarin alle kanten van de bezuinigingen op cultuur zijn belicht. Verhalen met heel veel mensen die nu op de conferentie in het gemeentehuis hun zegje doen. 

Maar ik vind het vooral flauw omdat zowat de hele Osse samenleving in brand stond, zo vlak voor de zomer. De bezuinigingen op cultuur gingen heel veel mensen aan het hart, bleek uit allerlei acties en manifestaties. Die Ossenaren willen weten wat de mensen uit de cultuur vinden en bedenken. Die informatie zou ik ze als journalist graag geven. Vanavond gaat dat in ieder geval niet.

Posted by Tom de Louw on september 11, 2013 at 07:00 nm | Permalink | Reacties (6)