« De pastoor en de duivel | Hoofdmenu | Centrumgezeik »

11 oktober 2013

Humor om te lachen

CrematoriumDe bewoners van Oss-Zuid die tegen een crematorium aan de Julianasingel zijn, zijn gefrustreerd. Heel gefrustreerd. 

Ik zat met mijn oren te klapperen toen donderdagavond de laatste omwonende van het stadsmortuarium - waar wethouder Hoeksema het crematorium naast wil hebben - zijn zegje deed. Nou ja, zegje, het was meer een cabaretshow - vond de inspreker zelf. Hij had het duidelijk op de persoon Hoeksema gemunt en haalde zelfs de vrouw van de wethouder erbij. Humor om te lachen, moet de inspreker gedacht hebben. 

De raadsleden rolden nou niet bepaald schaterlachend over de grond. Hoeksema zelf schudde een paar keer met zijn hoofd, zag ik vanaf mijn stoel achter de perstafel. Dat voorzitter Jan Zoll niet ingreep en de inspreker gewoon door liet gaan met zijn sketch, snap ik nog steeds niet. 

De bewoners van de Julianasingel en Docfalaan voelen zich niet gehoord door wethouder Hoeksema en zijn ambtenaren. Ze hebben steekhoudende argumenten - B. en W. denken er anders over - waarmee ze aan kunnen tonen dat de Julianasingel geen goede plek is voor een crematorium. Even kort: midden in een woonwijk, onbekende gezondsheidsrisico's en de verkeersafwikkeling. Plus: de bezwaarmakers vinden dat er betere plekken in Oss zijn voor een crematorium. 

Drie gesprekken heeft de buurt met Hoeksema gehad en de wethouder weerlegt alle argumenten van de bezwaarmakers. Dat kan, maar frustreert de bewoners. Het mooie is dat burgers de politiek mogen vertellen of ze voor of tegen iets zijn. Zo ook donderdag.

De eerste twee insprekers over het crematorium hielden het nog netjes, al moest bezwaarmaker Herbert van Essen zich zichtbaar inhouden toen hem werd gevraagd naar de communicatie met Hoeksema. Bij de derde inspreker ging het dus mis. Ik voorspel u: zijn sketch gaat niet helpen om de politiek te overtuigen van zijn mening. De gemeenteraad moet je niet lastigvallen met grappen over de wethouder en zijn vrouw.

Door het urenlang gediscussieer over crossterrein Nieuw Zevenbergen kwam de politiek donderdagavond niet meer toe aan het crematorium. Donderdag 24 oktober gaat Hoeksema er weer op in. Eens kijken of-ie in de herfstvakantie een sketch gaat bedenken. Met humor om te lachen, aub.

Posted by Tom de Louw on oktober 11, 2013 at 01:03 vm | Permalink

Reacties

Ik heb liever dat gefrustreerde bewoners hun ongenoegen uiten met woordspelingen, goed bedoelde vergelijkingen, mislukte grapjes, enz, dan met gescheld, verwensingen en getier. De enige reden waarom het verhaal van de inspreker niet gevolgd werd door een schaterlach was het simpele feit dat Hendrik in niets te vergelijken is met Bokito.
Bokito is niet eens lid van de PvdA ! Effin.

Geplaatst door: Joop van Orsouw | 11 okt 2013 11:37:40

Joop, probeer jij nou met jouw laatste zin ook al cabaretier te spelen? Helaas....een schaterlach is netzomin als de 3e inspreker, jouw deel!

Geplaatst door: John Heijnen | 11 okt 2013 12:24:43

John, slechts een feitelijke constatering, meer niet. In humor kan ik jou toch niet overtreffen.

Geplaatst door: Joop van Orsouw | 11 okt 2013 13:03:26

Het was inderdaad niet grappig. De bezwaarmaker had zijn punt niet slechter kunnen maken. Toch kon in de nazit nog worden gelachen om: "Hendrik niet meer recht in de ogen kijken" en "Hendrik gaat in de herfstvakantie vast naar de Apenheul".

Geplaatst door: Gé Wagemakers | 11 okt 2013 13:58:13

Joop: Grappenmaker! :-)

Geplaatst door: John Heijnen | 11 okt 2013 14:10:32

Gé, direct op de man spelen is idd nooit leuk.
Maar als in een satirisch - humoristische wijze een vergelijking richting de wethouder wordt gedaan, ach het blijft een vrije spreekbeurt, toch. Tom, om nu te roepen dat de voorzitter beter had moet ingrijpen lijkt mij wat overdreven.

Als Frank interrumpeert dat hij "OOK wil streven na geluidreductie" en dan aangeeft: ... nu in het 'luchtlenige te gaan zitten"... Veel dingen zijn dubbelzinnig, dit maakt het juist zo leuk om te luisteren.
Want Frank, in het vacuüm (luchtlenige) heb je geen last van geluid.
Hendrik zal er achteraf ook wel om lachen, denk ik zo.

Geplaatst door: Dirk K. | 11 okt 2013 14:45:44

Tom Jouw citaat "Drie gesprekken heeft de buurt met Hoeksema gehad" klopt niet, de buurt is nooit gehoord of ge-enqueteerd, schijnbaar doet dat er niet toe voor Hendrik en draagvlak veegt ie zijn kont mee af.
Eerst bij de info avond verkondigen dat er geen uitstoot zal zijn en nu staan in de plannen waarvan uitgegaan is bij het onderzoeksrapport, dat er een schoorsteen komt van 7 meter hoog en 40CM dik ( waar geen uitstoot uit zal komen? rarara

Geplaatst door: Akaatje | 12 okt 2013 01:05:15

Hoi Akaatje, buurtbewoner Herbert van Essen zei donderdagavond tegen de politiek dat er drie gesprekken zijn geweest tussen de wethouder en de buurt. Dus die gesprekken zijn er wel degelijk geweest.

Geplaatst door: Tom de Louw | 12 okt 2013 10:04:47

Tom, jij weet toch wel dat Akaatje "Altijd Kwats" betekent. En die kwats is ook nog zo slecht dat hij er zelf maar een verkleinwoordje van heeft gemaakt.

Geplaatst door: John Heijnen | 12 okt 2013 12:27:38

Ik vind dit erg overdreven. Hij had wel degelijk gelijk. Een gemeenteraad dat een spelletje speelt en hoe en dan niet luistert doet alsof. En eigenlijk haar eigenbev

Geplaatst door: Marc van H | 12 okt 2013 22:41:02

* haar eigen volk fopt is het niet eens waard. Ze gebruiken 3 gesprekken als. We hebben het aangehoord en volgens mij wordt jij, Tom. Omgekocht door de gemeente. Vond je goed maar dit is overdreven!

Geplaatst door: Marc van H | 12 okt 2013 22:42:24

Dramatische blog. Journalistiek weet dingen goed om te draaien. In opdracht van Gemeente? Jammer dat je zo positief bent tegenover de Osse Gemeente. Het is waardeloos bezig. Weg ziekenhuis, failliete winkels nemen toe. Oss mist alles. Oss heeft alles nét niet! Houd je daar maar eens druk mee, Peters/Hoeksema/vanLoon. Ze moeten bezig zijn met serieuze dingen. Niet met haast maken om toch iets terug te krijgen ipv Ziekenhuis. En óók geen dingen plaatsen om over 13 jaar te kunnen zeggen tegen je gezin en omgeving: “Kijk is schatje, dit heeft papa geregeld.” In dat geval hadden de buurtbewoner(s) erg gelijk! Misschien hard gebracht maar waarheid. Hoeksema is gemeente niet waard! Naar mijn idee puur voor zijn extra inkomen. Schandalig! Slechte onderzoekn etc. Ze nemen ons inde maling!

Geplaatst door: Dhr. Scheringa | 12 okt 2013 23:05:23

Tom, je valt me zwaar tegen, Als je goed geluisterd had zij Herbert van Essen dat ie bij hem thuis geweest is drie keer en daar was ik een van de buurtmensen niet bij.
Ga eens op de inhoud in, zou ik zeggen en niet over de vorm, jouw journalistiek is van een laag niveau.

Geplaatst door: Akaatje | 13 okt 2013 00:12:12

#dhr. Scheringa, u vindt het ongetwijfeld jammer dar er geen PVV is in Oss? Want die zouden met Hoeksema korte metten maken, of nie soms?

Geplaatst door: John Heijnen | 13 okt 2013 20:44:29

Als inspreker van het stukje wil ik nog even reageren. Ben ik er trots op, nou nee. Naar als je bijna 2 jaar lang met het crematorium bezig bent en je krijgt het niet voor elkaar dat er iets met je argumenten gedaan wordt, nog even los van het feit hoe valide die argumenten zijn, dan probeer je wellicht op een wat onorthodoxe manier toch aandacht te vragen voor het onderwerp. Het stukje was overigens net zo goed bedoeld om de gemeenteraad wakker te schudden en niet bedoeld om wethouder Hoeksema op de een en andere manier persoonlijk aan te pakken, uiteraard wel om zijn manier van werken te bekritiseren. Je weet niet van te voren hoe een dergelijk stukje uitpakt maar gezien het feit dat Tom de Louw er een blog aan wijt betekent dat de boodschap (bij de pers in ieder geval ) is overgekomen. Overigens schrijft hij dat de bewoners steekhoudende argumenten hebben en dat de wethouder die allemaal weerlegt. Daar zit hem nou net de kneep, er is geen enkel argument weerlegt !

Geplaatst door: T. van Bergen | 14 okt 2013 11:38:22

Een gemeenteraad kan kaders stellen waarin wordt bepaald aan welke eisen de vestiging van een crematorium moet voldoen. Daarin kan bijvoorbeeld de minimale afstand tot woonfuncties geregeld worden of de sereniteit in de vorm van een zogenoemde "piëteitszone". De raad van Boxmeer heeft dit ook gedaan en als zodanig een crematorium bij een woonwijk tegen gehouden. Dit besluit heeft in 2013 stand gehouden bij de Raad van State. Dus politici/raadsleden van Oss, als jullie de inwoners van Oss Zuid serieus nemen, doe iets! En blijf je niet verschuilen achter wethouder Hoeksema.

Geplaatst door: J. Tienkamp | 14 okt 2013 11:47:41

Jan Tienkamp gaat er in zijn reactie gemakshalve van uit dat de Raad en de wethouder de bewoners tot nog toe niet serieus hebben genomen. "Doe iets", verzin een list, roept hij de Osse politici toe. Fietsen verleer je niet, Jan, politiek bedrijven blijkbaar wel.

Geplaatst door: John Heijnen | 14 okt 2013 20:05:34

John Heijnen, ja ze hebben de bewoners van begin af tot nu op verkeerde been gezet, heb namelijk uit betrouwbare bron vernomen dat Dela het gaat bouwen, we zullen straks zien of ik weer gelijk krijg maar dit is de zoveelste misselijke streek van de heer Hendriks Hoeksema, wordt hoog tijd dat de verkiezingen er komen, dan kan het volk erover beslissen.

Geplaatst door: Akaatje | 14 okt 2013 20:32:19

Ach wat zielig. Nu krijgen de beter gesitueerde een voorziening in de buurt die enkele keer overlast kan geven, slaan ze allemaal op til. Zeurpieten zijn het, Hoeksema hou vol!

Geplaatst door: Cees | 15 okt 2013 18:58:47

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.