« september 2013 | Hoofdmenu | november 2013 »

31 oktober 2013

Het SEC is dood, leve het SEC

Molkenboer.jpgHoe zou Frank Molkenboer zich nu voelen? In juni vertrok hij als directeur van het noodlijdende Sport Expertise Centrum om aan de slag te gaan bij de Grote Club Actie. Er waren meer redenen voor zijn vertrek bij het Osse sportstimuleringsbureau, maar de grote geldzorgen stonden toch wel op één. "Ik moet mijn hypotheek ook gewoon betalen."

Ik zei tegen Molkenboer dat ik hem snapte.

Marc Ghering nam het voorzittersstokje over en je kan veel van hem zeggen, maar niet dat hij het slecht doet. Hoe Ghering functioneert op de werkvloer en de SEC-medewerkers aanstuurt, weet ik niet, want daar ben ik nooit bij. Wat ik wel weet is dat het hem in een paar maanden is gelukt om de donkere wolken boven het sportbureau weg te halen. Het resultaat telt in dit geval – om in sporttermen te blijven.

In maart hadden we het nog over het einde van het SEC. Molkenboer zat ‘vol onbegrip’ en sprak over hoe belangrijk bewegen voor (de) Oss(e jeugd) wel niet was. Scholen en sportclubs kwamen in het verweer, het CDA was de eerste coalitiepartij die draaide en wethouder De Bruijn kon vervolgens niet anders dan nog een extra jaartje subsidie aan het SEC te geven.

Bij dat extra jaartje subsidie blijft het niet. Ergens achter in het gemeentehuis is nog een potje gevonden om het sportbureau in leven te houden. Met minder medewerkers, dat wel, maar goed, het SEC blijft bestaan. Er wordt zelfs gesproken over een verhuizing van het sportbureau van de Linkensweg naar de nieuwe Talentencampus. Omringd door sport en onderwijs. Geniaal bedacht, al zeg ik het zelf. Het is Ghering zelfs gelukt om het Sportgala volgend jaar ‘gewoon’ te houden. Niet in de dure Lievekamp, maar in De Groene Engel.

Het SEC is dood, leve het SEC, klinkt er in mijn hoofd.

In zijn afscheidsinterview in onze krant noemde Molkenboer het sportbureau ‘zijn kindje’. Dat er binnen vier maanden na zijn vertrek een oplossing voor het sportbureau is gevonden - iets wat hemzelf niet is gelukt - zal hem goed doen, daar ben ik van overtuigd. Maar hij had die oplossing liever zelf gevonden, want dat staat toch net wat beter op je cv.

Posted by Tom de Louw on oktober 31, 2013 at 12:01 nm | Permalink | Reacties (6)

24 oktober 2013

Buren

CrossdisPetra Vergeer belt. Ze klinkt woest en ik ben blij dat ze niet lijfelijk voor me staat - anders had ze me vast iets aangedaan. Nou krijg ik wel vaker te maken met mensen die de zaken net iets anders zien dan dat ik ze opschrijf. Maar Petra klinkt wel heel serieus.

Mevrouw Vergeer komt uit de Koekampweg in Schaijk. Ik zie u denken: is dat niet de straat waar de tegenstanders van motorcrossterrein Nieuw Zevenbergen wonen? Afgelopen weekend zat ik in de achtertuin van Gerjo Gloudemans - de woordvoerder van de bezwaarmakers - samen met nog wat buurtgenoten, politici uit Oss en Landerd en Thijs van Kessel, voorzitter van Stichting Nieuw Zevenbergen. Gloudemans is de buurman van Vergeer. "Maar ik was niet uitgenodigd voor die bijeenkomst. Ze wilden mij er niet bij hebben omdat ik helemaal geen problemen met de herrie van het crossterrein heb", hoor ik aan de andere kant van de telefoonlijn.

De boosheid bij Vergeer komt op bij het lezen van het twee pagina's grote verhaal dat ik maakte over de discussie in de achtertuin van haar buurman. Buurtschap 't Mun - waar Petra dus ook woont - haalt al jaren fel uit naar politici en crossterrein omdat ze af willen van Nieuw Zevenbergen. In 2018 verloopt het pachtcontract dus dit was hun kans. Door de herrie van de crossmotoren kunnen ze op zondag geen normaal gesprek in de tuin voeren, aldus 't Mun.

Onzin, zegt Vergeer. Zij hoort die motorgeluiden ook, maar het is echt niet zo dat je daardoor niet meer normaal met elkaar kunt praten. Verder zijn de bezwaarmakers in 't Mun komen wonen toen Nieuw Zevenbergen er al lang lag. Datzelfde argument voert voorzitter Van Kessel aan tijdens de laatste commissievergadering - met in zijn hand een uittreksel van het kadaster.

Ik zeg tegen mevrouw Vergeer dat ik haar tegengeluid graag eerder had gehoord. Volgende week donderdag neemt de gemeenteraad het besluit dat Nieuw Zevenbergen na 2018 open mag blijven. Dat na jaren van discussie. Jaren waarin onze krant vol heeft gestaan met de klachten uit 't Mun.

Petra snapt dat ik het jammer vindt dat ze me nu pas belt. Voor de krant kan ik er niks meer mee - het verhaal over de praatsessie in de achtertuin van Gloudemans was al afgedrukt. "Maar ik wilde het je toch even laten weten", zei ze. En ik was altijd welkom om eens in haar achtertuin te komen luisteren naar de circuitherrie. 

Waar ik vooral blij mee ben: de woede bij Vergeer is na ons telefoongesprek, dat een minuut of tien duurt, gaan liggen. Ik kan haar dus met een gerust hart op straat tegenkomen.

Posted by Tom de Louw on oktober 24, 2013 at 11:39 vm | Permalink | Reacties (5)

16 oktober 2013

Centrumgezeik

TblIk snap Jack van Lieshout wel. Is de hoge woontoren in de Fratershof net met hangen en wurgen door de gemeenteraad heen, zwelt de kritiek over het volgende centrumplan alweer aan. Directeur Huub Hamers van de Nicolaasschool ging voor de woontoren liggen, nu vindt TBL-rector Tom Brocks dat zijn school er slecht vanaf komt in het grootse plan voor de V&D. (Hij moet een deel van zijn sportveld inleveren voor een parkeergarage en andere bebouwing.)

Die vervelende onderwijslui ook, zie je centrummanager Van Lieshout denken.

Het gaat slecht met de Osse binnenstad. Wie op een doordeweekse dinsdag of vrijdag (maandag, woensdag of donderdag mag ook) door het centrum loopt, kan er een kanon afschieten. Als je van het station naar de Molenstraat kuiert, schieten de tranen in je ogen. Het ene pand staat nog leger dan het andere in de aanloopstraat naar het Osse centrum. De crisis, weet u wel.

Van centrummanager Van Lieshout kun je veel zeggen, maar niet dat-ie geen ideeën heeft. Laatst nog stond in onze krant dat wat hem betreft de fiets weer het voetgangersgebied in mag. Meteen doen. Het kost niks en baat het niet, dan schaadt het in ieder geval ook niet. Oss is een boodschappenstad - niemand komt hier vanuit de provincie naartoe om lekker een dagje te winkelen, we zijn Den Bosch of Nijmegen niet. Snel even de fiets voor de Hema of Derijks parkeren; de gedachte alleen al vind ik fantastisch.

Voor een ander project van Van Lieshout, het veelbesproken Gengske, liggen de plannen al maanden op zijn kantoor. Daar is het nu aan de pandeigenaren. 

Ik ken weinig gebouwen in Oss die lelijker zijn dan de V&D. Geen, eigenlijk. Van Lieshout ook niet. Hij sprong dan ook een gat in de lucht toen B. en W. vorige week bekendmaakten dat ze 1,7 miljoen euro in het stadscentrum gaan stoppen. Natuurlijk wordt meteen het project-V&D genoemd. Het 'lelijkste gebouw van Oss' moet mooi worden.

Dat Brocks op zaterdag dan in onze krant zegt dat er nog veel moet gebeuren voordat het TBL akkoord gaat met het V&D-plan, stoort de centrummanager. Zoals ik dit blog begon: ik snap Van Lieshout. Zit er eindelijk beweging in grootse plannen voor het zo geteisterde centrum, gaan ze weer dwarsliggen. Was het allemaal maar zo makkelijk als een fiets weer toelaten in het voetgangersgebied. Dat scheelt een hoop gezeik.

Posted by Tom de Louw on oktober 16, 2013 at 09:20 nm | Permalink | Reacties (15)

11 oktober 2013

Humor om te lachen

CrematoriumDe bewoners van Oss-Zuid die tegen een crematorium aan de Julianasingel zijn, zijn gefrustreerd. Heel gefrustreerd. 

Ik zat met mijn oren te klapperen toen donderdagavond de laatste omwonende van het stadsmortuarium - waar wethouder Hoeksema het crematorium naast wil hebben - zijn zegje deed. Nou ja, zegje, het was meer een cabaretshow - vond de inspreker zelf. Hij had het duidelijk op de persoon Hoeksema gemunt en haalde zelfs de vrouw van de wethouder erbij. Humor om te lachen, moet de inspreker gedacht hebben. 

De raadsleden rolden nou niet bepaald schaterlachend over de grond. Hoeksema zelf schudde een paar keer met zijn hoofd, zag ik vanaf mijn stoel achter de perstafel. Dat voorzitter Jan Zoll niet ingreep en de inspreker gewoon door liet gaan met zijn sketch, snap ik nog steeds niet. 

De bewoners van de Julianasingel en Docfalaan voelen zich niet gehoord door wethouder Hoeksema en zijn ambtenaren. Ze hebben steekhoudende argumenten - B. en W. denken er anders over - waarmee ze aan kunnen tonen dat de Julianasingel geen goede plek is voor een crematorium. Even kort: midden in een woonwijk, onbekende gezondsheidsrisico's en de verkeersafwikkeling. Plus: de bezwaarmakers vinden dat er betere plekken in Oss zijn voor een crematorium. 

Drie gesprekken heeft de buurt met Hoeksema gehad en de wethouder weerlegt alle argumenten van de bezwaarmakers. Dat kan, maar frustreert de bewoners. Het mooie is dat burgers de politiek mogen vertellen of ze voor of tegen iets zijn. Zo ook donderdag.

De eerste twee insprekers over het crematorium hielden het nog netjes, al moest bezwaarmaker Herbert van Essen zich zichtbaar inhouden toen hem werd gevraagd naar de communicatie met Hoeksema. Bij de derde inspreker ging het dus mis. Ik voorspel u: zijn sketch gaat niet helpen om de politiek te overtuigen van zijn mening. De gemeenteraad moet je niet lastigvallen met grappen over de wethouder en zijn vrouw.

Door het urenlang gediscussieer over crossterrein Nieuw Zevenbergen kwam de politiek donderdagavond niet meer toe aan het crematorium. Donderdag 24 oktober gaat Hoeksema er weer op in. Eens kijken of-ie in de herfstvakantie een sketch gaat bedenken. Met humor om te lachen, aub.

Posted by Tom de Louw on oktober 11, 2013 at 01:03 vm | Permalink | Reacties (19)

07 oktober 2013

De pastoor en de duivel

Cor Mennen vindt de vrijwilligers van de Willibrorduskerk in Berghem duivels. Ik heb het even voor u opgezocht: een duivel is een persoon die het kwaad voorstelt. 

De Osse pastoor Mennen mag zeggen wat hij wil - dat mogen wij allemaal - en dat doet hij dan ook al jaren. Is het niet over homo's die geen hostie mogen krijgen, dan is het wel over de bisschop die wat Mennen betreft te snel veel te veel kerken sluit. Mennen is een conservatieve pastoor en daar hoort op geen enkele manier kerkelijke vernieuwing bij. Dat je dan vrijwilligers die ruim twintig jaar woord- en communiediensten hebben verzorgd uitmaakt voor duivels, moet dan maar. Denkt Mennen.

MennenMennen schrijft niet gediend te zijn van de manier waarop leken in Berghem 'priestertje spelen'. De pastoor vindt dat de Berghemse vrijwilligers, die inmiddels zijn opgestapt, de Kerk proberen te vernietigen. Als je het mij vraagt, is het juist andersom. Met zijn uitspraken jaagt Mennen al jaren talloze kerkgangers in Oss en omgeving tegen zich in het harnas. Ondertussen komt bisdom niet verder dan: "Ook priesters hebben wat de bisschop betreft het recht op vrije meningsuiting."

Er is een verschil tussen het recht op vrije meningsuiting en het schofferen van kerkgangers. Wat Mennen doet is mensen die zich jaren vrijwillig voor de kerk hebben ingezet, publiekelijk voor schut zetten. "Onfatsoenlijk, onchristelijk en onkatholiek", vindt theoloog Frank Bosman de uitspraken van Mennen. Ik had het niet beter kunnen zeggen.

Ze krijgen het daar in de Willibrorduskerk dus wel voor de kiezen. Eerder dit jaar deed pastoor De Gilde in Berghem al precies hetzelfde als Mennen. Zo blijft er maar weinig van de Kerk over. Het bisdom grijpt niet in en Mennen mag gewoon blijven zeggen en schrijven wat hij wil. Door zijn eigen uitspraken zullen er nog veel sneller kerkgebouwen dicht moeten dan hij zou willen.

De Osse pastoor schrijft dat in heel wat parochies 'kerkelijk nogal dissidente' pastoors aan het werk zijn geweest die een grote groep vrijwilligers hebben opgebouwd. Precies zoals dat onder de in Berghem geliefde pastoor Van Genugten is gebeurd. Op die manier wordt de Kerk afgebroken en dat is het werk van de duivel, aldus Mennen. De pastoor eindigt de bijdrage op zijn weblog met: 'Raadsel: zoek de duivel in het verhaal'.

Ik help u mee zoeken.

Posted by Tom de Louw on oktober 7, 2013 at 03:53 nm | Permalink | Reacties (13)

04 oktober 2013

Onvoldoende

JancunenZag kunstadviseur Alex de Vries het nou goed? Had er niemand in de raadszaal vragen over zijn presentatie over waar het heen moet met de Osse cultuur? Helemaal niemand? De Osse raadsleden keken elkaar schapig aan, giebelden wat zoals 16-jarigen dat in een schoolklas doen en de vingers bleven omlaag. Geen vragen over het onderwerp waar in Oss dit jaar de grootste discussie over was (wel/geen sluiting Museum Jan Cunen), waar wij als krant zelfs een debat over hielden.

Wethouder Jan van Loon wist donderdagavond niet wat hij meemaakte. "Geen vragen. Dat had ik niet verwacht", zei hij. Ondertussen liepen de politici de zaal alweer uit, na een bijeenkomst waarvoor een uur was uitgetrokken maar die na een half uur al klaar was. Konden de raadsleden snel naar de laatste sessie van de podiumbijeenkomst, over de fusie van het Mondriaan College met Het Hooghuis. 

Een dikke onvoldoende geef ik de Osse politici. Ten eerste omdat ze kunstadviseur De Vries dus geen enkele vraag stelden over het proces waar hij midden in zit. Toegegeven, in zijn presentatie vertelde De Vries niks nieuws. Voor wie het verslag van de werkconferentie van enkele weken geleden gelezen had tenminste. Juist daarom alle redenen om vragen te stellen. Op de publieke tribune turfde ik hoe vaak De Vries het over 'Museum Jan Cunen' had. Precies nul keer. De SP en GroenLinks schreeuwden voor de zomer moord en brand over de bezuinigingen op het museum. Paul Peters en Gebert Lucassen deden donderdagavond niks. 

De tweede reden voor de dikke onvoldoende is het gedrag achteraf. Lucassen (GroenLinks) twittert over een 'volledig inspiratieloze podiumbijeenkomst', Mahmut Erciyas (SP) heeft het over 'geen koers, geen overtuiging, nul inspiratie'. Kom op jongens, probeer er zelf ook wat van te maken. Een podiumbijeenkomst is niet de plek voor het politieke debat, dat weet ik, maar gisteren was wel een moment om wat te zeggen. Op de werkconferentie mochten de raadsleden niet meedoen, dus het was zelfs de eerste keer dat ze vragen aan adviseur De Vries konden stellen.

De enige die met een voldoende naar huis mocht was VVD-fractievoorzitter Gé Wagemakers. Die stelde de terechte vraag aan een ambtenaar Chantal Snijders over de manier waarop Oss aan de culturele identiteit werkt. Wagemakers vond dat vooral óók de theater- en museumbezoeker gevraagd moest worden naar de beleving van de cultuur in Oss.

Posted by Tom de Louw on oktober 4, 2013 at 10:44 vm | Permalink | Reacties (3)