« Kerstmuziek | Hoofdmenu | Rotondefout »

08 november 2013

PvdA en de fiets

De naam Maaike Mollen-Veld leest u hier niet vaak. Ze zit in de gemeenteraad, doet dat voor de PvdA, maar zegt nooit iets. Haar drie partijgenoten Patrice van Geffen, Iris van Dinther en Mathieu Raemaekers doen eigenlijk altijd het woord. Vandaar.

Des te opvallender is de actie van Mollen-Veld, donderagavond laat. We hebben er al bijna acht uur vergaderen opzitten in het gemeentehuis. Het gaat soms over ditjes, soms over datjes en veel over De Groene Engel. Bij de veelbesproken bezuinigigen op het museum legt de raad, op wat spartelende partijen na, zich neer. Oss trekt extra geld uit voor de armoedebestrijding en de fiets komt terug in het winkelcentrum. 

Fiets

Bij dat laatste beleeft Mollen-Veld haar finest hour. Het voorstel komt van de VVD en GroenLinks en die kunnen de steun van de PvdA goed gebruiken om het 'erdoor' te krijgen. Als burgemeester Buijs vraagt wie er vóór fietsen in het centrum is, gaan er drie PvdA-handen omhoog. Die van Mollen-Veld blijft omlaag. 'Huh?', dacht ik. Natuurlijk hoor je hier en daar wel eens dat er binnen een partij anders wordt gedacht over een (heikel) onderwerp. Niks menselijks is onze raadsleden vreemd. Maar voor de bühne weten de Osse partijen de gelederen meestal wel gesloten te houden.

Ik bel fractievoorzitter Van Geffen op. Is dit het begin van een conflict in de Osse PvdA-fractie? Mollen-Veld moet schrikbeelden van rondsjesende fietsers in het winkelgebied hebben. Of fietsen die op elkaar voor de Hema of V&D liggen. Terwijl de rest van haar partij het oké vindt dat we straks trappend van winkel naar winkel kunnen.

"Als het gaat om een duidelijk partijstandpunt, proberen we altijd om op één lijn te komen", legt Van Geffen me uit. "In het geval van fietsen in het centrum was dat niet zo. Dan mag je als raadslid de ruimte nemen om af te wijken van het partijstandpunt. Al moet je dat ook niet te vaak doen." Ik vraag de fractievoorzitter hoe vaak dit de laatste jaren is gebeurd. Hij kan zich één voorbeeld herinneren: toen er werd gestemd over de vergoeding van raadsleden was de PvdA ook verdeeld. Twee waren voor, twee tegen.

Maaike Mollen-Veld. Onthoud die naam.

Posted by Tom de Louw on november 8, 2013 at 02:58 nm | Permalink

Reacties

Maaike was de enige van de coalitie die door had dat dit een onzinnige motie was. Het ging niet over geld, dus het onderwerp hoorde sowieso al niet op de agenda van de begrotingsdiscussie.

Bovendien is de voltallige gemeenteraadsvergadering niet het juiste forum om de voor- en nadelen van fietsers tussen het winkelend publiek te bespreken. Zoiets hoort in een commissievergadering.

Maar de VVD had kennelijk niet het benul deze motie in te trekken. En wat doe je dan als slaafse volger van de coalitie? Inderdaad, vóór stemmen. Met uitzondering dus van Maaike. Petje af!

Geplaatst door: Adrie | 8 nov 2013 19:41:41

De meest onzinnige moties van allerlei partijen in de Osse gemeenteraad vliegen je tegenwoordig om de oren. De opmaat naar de verkiezingen? Dan staat ons nog wat te wachten. Ceterum censeo Ossem esse delendam.

Geplaatst door: John Heijnen | 9 nov 2013 00:58:00

Wat een zure reacties. Of het een goed idee is, wordt echt niet in een commissievergadering duidelijk. Dat weten we pas als we het proberen. Werkt het niet, dan zijn we de eerste die dat zullen toegeven. Werkt het wel dan hebben we als gemeente ons steentje bijgedragen aan de ondersteuning van het centrum. Die steun was wel degelijk onderwerp van de begroting. De opwaardering van het minimabeleid stond ook niet in de begroting, daar hebben we toch ook onze steun aan gegeven? Niks mis met een pragmatische raad. Niks mis met de vrije keuze van een raadslid, om af te wijken van het fractiestandpunt. Het zal wel onze liberale inslag zijn.

Geplaatst door: Gé Wagemakers | 9 nov 2013 13:53:47

Journalistiek zwak dat je erg op de persoon speelt, maar nog meer dat je Maaike zelf niet hebt gebeld, Tom!

Altijd de bron zelf benaderen.
Dan had ze je precies kunnen vertellen waarom ze tegen heeft gestemd.
Zoals ze dat ook binnen haar fractie heeft gedaan.

Een stemverklaring van Maaike was wellicht handig geweest.
Maar goed, er komt een herkansing bij de bespreking in de commissie.
En wie weet volgen er dan meer raadsleden haar standpunt!

Met een hartelijke groet van iemand die NAAR het winkelcentrum fietst maar NIET er door.
Gewoon vanwege de veiligheid.

Ineke

Geplaatst door: Ineke Voskamp | 9 nov 2013 22:12:42

Dag Ineke, inderdaad, het was beter geweest als ik Maaike hier zelf over had gesproken. Vrijdag heb ik haar een aantal keer gebeld, zonder resultaat. Daarom heb ik het uiteindelijk bij Patrice geprobeerd en dat lukte wel.

Geplaatst door: Tom de Louw | 9 nov 2013 23:00:45

En, Ineke, een columnist is geen journalist. De eerste geeft een eigen mening of analyse, de tweede dient inderdaad hoor- en wederhoor toe te passen. Tom is op deze plek columnist dus mij stoorde het niet.

Geplaatst door: Robert-Jan Steegman | 12 nov 2013 12:48:21

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.