« PvdA en de fiets | Hoofdmenu | Glazen plafond »
14 november 2013
Rotondefout
Bestuurders die durven hun fouten toe te geven, hebben bij mij een streepje voor. Veel politici - geen namen - hebben een groot ego en kunnen dat maar moeilijk opzij zetten als ze een keer de mist in gaan. Een fout toegeven voelt als een nederlaag. De Osse wethouder René Peters hoort niet bij dat soort.
Peters is, hoe zullen we het noemen, nogal geïrriteerd, maandag. De SP heeft net een vernietigend rapport over De Rotonde naar buiten gebracht en er deugt weinig tot niks van het re-integratiecentrum. Slechte arbeidsomstandigheden, weinig uitstroom naar een echte baan, eentonig werk, noem maar op. De bijstandsgerechtigden maken er daar aan de Oude Molenstraat geen feestje van. De SP deed een half jaar onderzoek, sprak met veel bijstandsgerechtigden, een FNV'er en huisarts en verbond daar conclusies aan. Peters vond het rapport maar niks. "Ik moet ook wel eens iets doen wat ik niet leuk vind, maar wel bij m'n werk hoort", hoor ik hem door de telefoon zeggen.
Zo ken ik de CDA'er niet. Peters is misschien wel de populairste Osse wethouder. Hij blogt zich een slag in de rondte - is dus benaderbaar - en komt de meeste raadsvergaderingen met speels gemak door. Dat hij niet de dossiers heeft waar de meeste reuring in de stad over is - ik noem een Jan Cunen, crematorium, Sport Expertise Centrum en crossterrein - speelt daarin een grote rol. Deze keer heeft de SP het echter op Peters gemunt en hij reageert als door een wesp gestoken.
Het zit 'm met name in een brief die de SP wel/niet gehad heeft. In die bewuste brief van het ministerie staat dat het met de arbeidsomstandigheden bij De Rotonde steeds beter gaat. Peters zegt in eerste instantie dat de socialisten deze brief wel hebben gehad en het rapport dus stemmingmakerij is. Mahmut Erciyas, de SP'er achter het onderzoek, beweert bij hoog en laag de brief nooit te hebben gezien. Nou zegt de SP wel vaker iets, maar toch.
Woensdagavond, ruim twee etmaal nadat het Rotonde-rapport openbaar werd. Peters biedt openlijk zijn excuses aan, want de SP heeft de brief van het ministerie inderdaad niet gehad. De wethouder deelt zelfs complimenten uit voor de oppositie. Hij is het niet met alle SP-conclusies eens, maar kan er wel wat mee. Dat zegt hij na het hele rapport gelezen te hebben - iets wat hij bij zijn eerste reactie maandagmiddag nog niet had gedaan.
Peters had het rapport beter moeten bestuderen. Zo hard uithalen naar een oppositiepartij doe je niet zonder alle feiten te kennen. Hij maakte een fout, zag dat en er volgden excuses. Dat siert hem.
Posted by Tom de Louw on november 14, 2013 at 01:13 nm | Permalink
Reacties
Een rotonde linksom rijden is vragen om ongelukken.
Geplaatst door: Gé Wagemakers | 14 nov 2013 15:43:40
Ik heb een SP-wethouder nog nooit sorry horen zeggen, goed dat Peters dit wel kan.
Geplaatst door: Robert-Jan Steegman | 14 nov 2013 16:54:11
Gé, ik vind de naam ‘de Rotonde’ ook ongelukkig gekozen voor een re- integratievoorziening.
Het bevind zich dan wel vlak bij de oudste rotonde van Oss.
Als men echter vooruit wil en niet de goede afrit na werk weet te vinden dan blijf men rondjes rijden.
René had in zijn eerste blog daar wel al goed op ingespeeld ”Er bestaan binnen ‘de Rotonde’ net zoals binnen elk ander bedrijf gewoon vertrouwenspersonen en klachtenprocedures. Laten we die dan ook gebruiken.”
En weer zie je dat een zaak, zijn eigen leven is gaan leiden zonder dat er ‘de juiste procedure’ is gevolgd. Ook deze ‘problemen’ hadden veel eerder en eenvoudiger door goede communicatie kunnen worden opgelost.
Geplaatst door: Dirk K. | 14 nov 2013 18:34:43
Mensen die in de bijstand zitten horen tot de meest kwetsbare groepen in de samenleving. Deze mensen moet je niet straffen door ze aan gammele tafels te laten werken, zonder deugdelijke hulpmiddelen, in de rij te laten staan voor een kop koffie of de wc. Hun zelfvertrouwen heeft toch al een flinke deuk opgelopen doordat ze hun hand moeten ophouden en vaak door pech in een bijna uitzichtloze positie terecht zijn gekomen.
Je moet deze mensen niet straffen, maar helpen. Door te zorgen dat ze hun zelfvertrouwen weer terugkrijgen. Zorgen dat ze er weer zin in krijgen en helpen bij het vinden van een reguliere baan.
Arbeidsdiscipline hoort daar ook bij en er is niets mis met een paar weken geestdodend werk. Maar als dat maanden duurt zonder uitzicht op wat anders stompt het de mensen alleen maar af.
Het rapport brengt de knelpunten goed in beeld en ik ben er van overtuigd dat René Peters de koe bij de horens zal pakken en zal zorgen dat de Rotonde weer een voorziening wordt waar Oss trots op kan zijn.
Geplaatst door: Adrie | 14 nov 2013 19:14:21
Het klinkt allemaal heel sympathiek, wat Adrie (van de SP) stelt. Maar wat heb je er aan, als je in de bijstand zit en aan het werk zou willen. De slachtoffervisie demoraliseert. Daar kom je werkelijk geen stap mee verder. De gemeente is geen banenmotor. Ze kan hooguit jou een zetje in de rug geven, meer niet. Het 6 maandentraject is vooral bedoeld om weer regelmaat te krijgen in je leven. Op tijd opstaan en dat soort dingen. Acht keer drie uren is altijd nog maar 24 uur per week. Niets weerhoudt diegene die een bijstandsuitkering heeft, ervan om langs allerlei uitzendbureau's te gaan, zowel in Oss als in de regio, op zoek naar werk. De Rotonde is een hulpmiddel maar ook niet meer dan dat. Diegene, die in de bijstand is beland, moet het lot zelf in de hand nemen en als een gek op zoek gaan naar flexwerk. Dat is er wel, tenminste als je van aanpakken weet. En van daaruit moet je elke dag weer knokken voor een plek, voor je competenties en noem maar op. Als het erop aan komt, kan niemand je helpen. Alleen jijzelf kunt dat. Niet naar een ander kijken, alleen naar jezelf, tenminste als je gezond van lijf en leden bent. Ik ben, zonder ijdel te zijn, zelf het levende voorbeeld daarvan. Met veel doorzetting heb ik vast werk gevonden. Dat lukt, als je gelooft in jezelf hebt. Treuren over je lot heeft geen enkele zin. Er is altijd wel een partij, die met je meehuilt, maar die ook geen werk voor je kan regelen. De politiek kan dat niet voor je!
Geplaatst door: Tiny Romme | 14 nov 2013 22:47:52
Ik ben vooral benieuwd of wethouder Peters het rapport eigenlijk wel had gelezen voordat hij zijn eerste blog schreef.
Geplaatst door: Patrice van Geffen | 15 nov 2013 09:06:45
Goeie vraag, Patrice. Die had ik willen/moeten stellen toen ik René gistermiddag aan de lijn had.
Geplaatst door: Tom de Louw | 15 nov 2013 10:01:31
Ik denk dat wethouder René Peters rapport voor zijn eerste blog wel (snel) gelezen maar nog niet verwerkt. Daardoor blijven hangen in primaire reactie.
Geplaatst door: Gebert Lucassen | 15 nov 2013 13:19:29
Gisteren dacht ik nog "Petje af voor wethouder Peters" en heb ik zelfs overwogen om mijn schriftelijke vragen in te trekken. Nu ik hem in BD weer zie inzetten op "zwaar aangezette conclusies", de kwestie hoor-wederhoor en een bijna afslaande toon op de uitnodiging van de SP om het over de inhoud te hebben, denk ik "Wat wil je nu precies wethouder?". Eergisteren kregen we nog complimenten voor het onderzoek en bleek het rapport toch genuanceerder te zijn dan hij dacht. En maandag was het nog een al emotie, waarbij hij onjuiste uitstroomcijfers gebruikte en onjuiste beweringen deed over de SP. Ik snap het niet meer, dus het college moet aan de hand van mijn schriftelijke vragen maar een consistent en beredeneerd standpunt innemen.
Tom, jouw journalistieke vrijheid respecteer ik zeer. Maar je geeft wel een ongenuanceerd beeld van ons rapport. Zelfs wethouder Peters zou dat vinden, of toch weer niet? Wij hebben nooit een waardeoordeel geveld over de uitstroomcijfers, wel zeggen we dat die 60% die hij noemt richting raad en pers niet klopt. En wij hebben het niet gemunt op Peters. Het gaat ons om een beter functioneren van De Rotonde en het welzijn van de mensen die er werken.
Geplaatst door: Mahmut Erciyas | 15 nov 2013 13:36:03
Mahmut, in welke zin geef ik een ongenuanceerde weergave van jullie rapport, volgens jou?
Geplaatst door: Tom de Louw | 15 nov 2013 14:19:22
De reacties op dit bericht zijn afgesloten.