« Glazen plafond | Hoofdmenu | Vrienden »

26 november 2013

Gespeculeer

In alle gemeenten om ons heen - Maasdonk en Den Bosch even niet meegerekend - maakt de politiek zich op voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart. Dat betekent: kieslijsten worden samengesteld en, nog leuker, lijsttrekkers gekozen. Dat vind ik de mooiste periode: gaat de wethouder of fractievoorzitter de kar trekken of komt er een nieuw konijn uit de hoge hoed? Heerlijk, dat gespeculeer.

Image-2024209

Maar goed, in Oss duurt het nog een jaar voordat we naar de stembus mogen. Dat neemt niet weg dat we al hardop kunnen nadenken over welke Osse lijsttrekkers het straks tegen elkaar op gaan nemen in de verschillende debatten. Zeker omdat Jan Zoll vandaag in onze krant al 'ja, ik wil' zei tegen de nummer één op de SP-lijst. 

Laten we de acht partijen eens langslopen. 

SP: Mahmut Erciyas. Ik noemde zijn naam een paar maanden geleden al in dit weblog. De woorden van Zoll, die de zieke fractievoorzitter Paul Peters vervangt, doen daar niks aan af. Als Erciyas zijn drukke baan bij de gemeente ervoor wil opgeven, zeg ik tegen de SP: doen. Jong, bevlogen en kundig.

VDG: Frank den Brok. Van wethouder Jan van Loon is het überhaupt de vraag of hij nog doorgaat. Bij de laatste verkiezingen was hij lijstduwer. Kortom: lijsttrekker wordt de inwoner van Macharen in ieder geval niet. Den Brok is (nog altijd) een jonge politicus, maar ervaren. 

CDA: René Peters. Geen gewaagde keus, want het CDA heeft al besloten dat de huidige wethouder de lijsttrekker wordt. Althans, dat zou hij worden als de verkiezingen in maart worden gehouden. Bij verplaatsing naar november ging het CDA er opnieuw naar kijken. Maar ik kan me niet voorstellen dat ze Peters nu plots opzij schuiven.

VVD: Gé Wagemakers. Zie CDA. De VVD schoof wethouder De Bruijn al opzij en koos Wagemakers.

PvdA: Hendrik Hoeksema. Als de wethouder door wil, tenminste. Heeft de afgelopen jaren als wethouder niet alleen maar vrienden gemaakt. Verre van zelfs. Weet hoofdpijndossiers vaak toch redelijk soepel nog door de gemeenteraad te loodsen. Als Hoeksema niet wil: Patrice van Geffen.

D66: Frans Molenkamp. Zie CDA en VVD.

Beter Oss: Joop van Orsouw. Tja, wie anders?

GroenLinks: Gebert Lucassen. Is het gezicht van GroenLinks geworden, mede vanwege zijn actieve getwitter. Hij schudt de concurrentie binnen de partij van Dolf Warris en Evert van Schoonhoven zo van zich af.

Ericyas, Den Brok, Peters, Wagemakers, Hoeksema, Molenkamp, Van Orsouw en Lucassen. Ik geef ze voor elk beter rijtje, maar ik wed dat ik er niet ver naast zit.

Oh ja, hoe zat het ook alweer met het glazen plafond in Oss?

Posted by Tom de Louw on november 26, 2013 at 07:24 nm | Permalink

Reacties

Nou ja, wij hebben in ieder geval een vrouwelijke wethouder. Die laat zich trouwens niet opzij laat schuiven.

Geplaatst door: Gé Wagemakers | 26 nov 2013 23:23:31

Alles overziende heeft deze coalitie en deze club van wethouders het lang niet slecht gedaan in deze zeer langdurige en heftige crisis. De SP is toch vooral door de mand gevallen als een popie-jopie partij door weg te duiken voor impopulaire maatregelen. Ik ben bang, dat ze na de volgende verkiezingen toch aan hun populistische koers vast blijven houden, een mooi-weer-partij dus. De komende jaren staan in het teken van transitie en transformatie met veel nieuwe ingrijpende bezuinigingen. Voor mij mag wethouder Jan van Loon nog 4 jaar doorgaan. Hij doet het uitstekend, is zeer ervaren en waait gelukkig niet met alle winden mee. Op Hoeksema kun je ook bouwen. Wethouder Peters is een zegen gebleken voor het CDA. Hem had ik 10 jaar geleden al hoog zitten. Als wethouder doet hij het boven verwachting goed en is belangrijk voor de transitie in de toekomst. De VVD moet het onderling maar uitvechten. Noch met De Bruijn, noch met Wagemakers heb ik een probleem. En last but not least, onze burgemeester Wobine is precies de bestuurder, die we in deze moeilijke tijden nodig hebben. Oss weer op de kaart zetten, that is the spirit.

Geplaatst door: Tiny Romme | 27 nov 2013 11:04:06

Het gaat goed met je gespeculeer, Tom!

Geplaatst door: John Heijnen | 27 nov 2013 12:50:34

PvdA kan Van Geffen doorstrepen
Woensdag, 27 november 2013 15:20
OSS – Patrice van Geffen wordt zo goed als zeker geen lijsttrekker bij de komende verkiezingen voor de PvdA in Oss. Van Geffen heeft een baan in Den Bosch gevonden als directeur samenlevingszaken bij Pink Roccade en begint daar komende maandag.

Bron: D-TV

Geplaatst door: Dirk K. | 27 nov 2013 15:35:41

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.