« Rotondefout | Hoofdmenu | Gespeculeer »
20 november 2013
Glazen plafond
Hilda Vliegenthart is verbaasd. De directeur van ons theater snapt niets van alle ophef de afgelopen week over de nieuwe Osse stadsprins en adjudant. Die heten Mariëlle en Diana. Een zij en een zij, in plaats van een hij en een hij. Dat carnavallend Oss (en Brabant) daar aan moet wennen, snapt Vliegenthart eigenlijk niet. Het gaat om de personen, niet om hun geslacht.
Nou ben ik de laatste om ervoor te pleiten dat alleen mannen in aanmerking mogen komen voor hoge functies. Wie mijn vriendin een beetje kent, weet dat ik mijn eigen huis niet meer in kom als ik me tegen de emancipatie zou verzetten.
Vliegenthart is zelf het schoolvoorbeeld van een vrouw die al jaren haar mannetje staat. Sinds ik-weet-niet-hoe-lang is ze het gezicht van De Lievekamp en dat kan ze als geen ander. Het theater heeft zo'n sterke vrouw nodig nu Oss middenin een stevige cultuurdiscussie zit. Bij elke vergadering in de raadszaal die over de toekomst van Jan Cunen, Groene Engel of Lievekamp gaat, zit Vliegenthart op de publieke tribune.
In Oss doen we het sowieso goed met vrouwen aan de top. Vliegenthart is het boegbeeld van De Lievekamp, waar Nicolette Bartelink dat (totdat ze ziek thuis kwam te zitten) van het museum was. De gemeentesecretaris is een vrouw (Marie-Louise van Schaijk) en Wobine Buijs is al een tijdje burgemeester. In deze regio zijn die er trouwens wel meer. Ik denk aan Ina Adema (Veghel) en Marieke Moorman (Bernheze). Glazen plafond?
Misschien had er al veel eerder een vrouwelijke stadsprins (géén prinses!) moeten komen, zei SCVO-voorzitter Robert-Jan Steegman me eerder deze week in het City Hotel, bij de perspresentatie van Mariëlle d'n Urste. Om eraan toe te voegen dat de echte carnavalsvierder er eentje is die van tradities houdt. Hij had - naast het gros aan positieve reacties - dus ook wat negatieve geluiden gehoord toen bleek dat de belangrijkste gezichten van het Osse carnaval volgend jaar van twee vrouwen zijn.
Voor het eerst in vijftig jaar carnaval. Een primeur dus.
Als iets voor het eerst is, ontstaat er ophef. Dat was zo bij alle 'eerste vrouwen'; de burgemeester, de bankdirecteur, nu bij de stadsprins en straks bij de eerste vrouwelijke trainer van het Nederlands elftal. Niks geks aan. Wees blij dat het Osse carnaval het aandurft - wetende dat het voor velen wennen is. Na komend jaar weten we niet beter en smeken we misschien wel om alleen maar vrouwelijke prinsen.
Posted by Tom de Louw on november 20, 2013 at 07:49 nm | Permalink
Reacties
Wellicht is het een idee Tom, gezien jouw opsomming van een aantal "glazen plafondbreeksters", als tegenwicht vanaf volgend jaar in de ceremoniële rol van Hertogin Johanna een man te recruteren? Natuurlijk wel in jurk, want het blijft een hertogin! (:-)
Geplaatst door: John Heijnen | 21 nov 2013 00:12:37
Enige ophef als een verwachtingspatroon wordt doorbroken en wat tijd voor gewenning is begrijpelijk. Anders wordt het als volwassen mannen een democratische keuze beantwoorden met weglopen uit een feestelijke omgeving en hun functies neerleggen. Beetje zielig, eigenlijk ook wel een vorm van discriminatie. Gelukkig op de vingers van één hand te tellen.
Geplaatst door: John van Boekel | 21 nov 2013 12:07:05
Inderdaad, John! Je hebt de zwarte Piet...bij de juiste personen gelegd!
Geplaatst door: John Heijnen | 21 nov 2013 12:47:24
Een natuurlijk selectieproces: De juiste personen op de juiste plaats. De weglopers incluis.
Geplaatst door: Gé Wagemakers | 21 nov 2013 12:56:58
Goede blog. Inderdaad, de ophef en de discussie was verwacht. Grappig is wel dat de discussie binnen de Geheimraad (die de Stadsprins gekozen heeft) vooral over personen ging, nadat - dat wel - ook namen van dames mochten worden genoemd.
Geruchten over mensen die wegliepen en functies neerleggen heb ik gehoord maar mij is inmiddels gebleken dat het puur om geruchten gaat. De tegengeluiden die ik gehoord heb waren zoals ze horen te zijn in de carnavalswereld: met de nodige humor, sportiviteit en respect naar de Stadsprins en haar Adjudant.
Ondertussen overheersen de positieve geluiden. Ik moet glimlachen om bijkomende effecten zoals mannen op Facebook die graag met de Stadsprins op de foto staan (dat waren voorheen bijna uitsluitend dames) en felicitatieadvertenties van damesmodezaken in Regio Oss. We gaan weer een prachtig Carnaval in Oss(ekoppenrijk) tegemoet.
Geplaatst door: Robert-Jan Steegman | 21 nov 2013 13:32:01
Prima keuze! De dames zijn echte carnavalvierders valt overal te lezen. Wat ik niet begrijp is waarom we deze dame prins en geen prinses noemen.Dat staat gek, is taalkundig onjuist en uit carnavalshistorie ook niet logisch. Dat vind ik jammer, verder wens ik de dames en Oss veul leut mi carnaval ;-).
Geplaatst door: bert | 21 nov 2013 21:44:28
Deze weblog was uitermate geschikt om via een reactie een luchtige bespiegeling te geven over het voor Oss nieuwe fenomeen van een vrouwelijke Stadsprins en een vrouwelijke Adjudant. Ik schreef die dan ook met veel plezier. De reactie van John van Boekel en daaropvolgend van Robert-Jan Steegman echter deden mijn wenkbrauwen fronsen. John, die ik niet ken als een man die impulsief en kort door de bocht op geruchten reageert , schreef een tamelijk pissig stuk over dissidenten binnen de Geheimraad en/of andere ter zake doende personen binnen de SCVO, waarbij hij niet schuwde het woord discriminatie in de mond te nemen. Robert-Jan reageerde hierop met een soms wat badinerend stukje, waarin hij de "geruchten" naar het rijk der fabelen verwees. Zonder het e.e.a. zwaar aan te willen zetten, van tweeën één: 'de uittocht' was slechts puur een gerucht of een door de mantel der Carnavalsliefde herstelde waarheid. Ik hoor graag nader!
Geplaatst door: John Heijnen | 21 nov 2013 21:56:11
Sorry! Lees in de laatste zin: "door de mantel der Carnavalsliefde bedekte (ergo: herstelde) waarheid?"
Geplaatst door: John Heijnen | 21 nov 2013 22:21:26
In militaire dienst heb ik geleerd om geruchten niet verder te verspreiden, maar goed. Het gerucht ging in ieder geval niet over een lid van de Geheimraad, wie wel laat ik in het midden. Ik heb de bewuste persoon gesproken en het klopt gewoon niet. Basta!
Dan het taalkundige: de titel Stadsprins is gekozen om de traditie in stand te houden maar ook als knipoog. Ambtsdragers zoals wethouders, burgemeesters, voorzitters (b.v. Tweede Kamer), notarissen en dergelijke worden ook als het vrouwen zijn met de mannelijke titel (die daarmee onzijdig is geworden). Dan kun je wijzen op de koninginnen die ons hebben bestuurd, maar in de grondwet staat uitsluitend 'De Koning' vermeld.
Geplaatst door: Robert-Jan Steegman | 22 nov 2013 10:30:36
Robert-, is het taalkundig gezien niet zo dat de Stadsprins een mannelijk de-woord is? Zo ja, dan zou het bijv. " de Stadsprins Mariëlle heeft zijn rede uitgesproken" moeten zijn. !Zo nee, dan zou je moeten zeggen: "het Stadsprins Mariëlle". Best moeilijk, taalkunde
Geplaatst door: John Heijnen | 22 nov 2013 17:02:27
De reacties op dit bericht zijn afgesloten.