« oktober 2013 | Hoofdmenu | december 2013 »

26 november 2013

Gespeculeer

In alle gemeenten om ons heen - Maasdonk en Den Bosch even niet meegerekend - maakt de politiek zich op voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart. Dat betekent: kieslijsten worden samengesteld en, nog leuker, lijsttrekkers gekozen. Dat vind ik de mooiste periode: gaat de wethouder of fractievoorzitter de kar trekken of komt er een nieuw konijn uit de hoge hoed? Heerlijk, dat gespeculeer.

Image-2024209

Maar goed, in Oss duurt het nog een jaar voordat we naar de stembus mogen. Dat neemt niet weg dat we al hardop kunnen nadenken over welke Osse lijsttrekkers het straks tegen elkaar op gaan nemen in de verschillende debatten. Zeker omdat Jan Zoll vandaag in onze krant al 'ja, ik wil' zei tegen de nummer één op de SP-lijst. 

Laten we de acht partijen eens langslopen. 

SP: Mahmut Erciyas. Ik noemde zijn naam een paar maanden geleden al in dit weblog. De woorden van Zoll, die de zieke fractievoorzitter Paul Peters vervangt, doen daar niks aan af. Als Erciyas zijn drukke baan bij de gemeente ervoor wil opgeven, zeg ik tegen de SP: doen. Jong, bevlogen en kundig.

VDG: Frank den Brok. Van wethouder Jan van Loon is het überhaupt de vraag of hij nog doorgaat. Bij de laatste verkiezingen was hij lijstduwer. Kortom: lijsttrekker wordt de inwoner van Macharen in ieder geval niet. Den Brok is (nog altijd) een jonge politicus, maar ervaren. 

CDA: René Peters. Geen gewaagde keus, want het CDA heeft al besloten dat de huidige wethouder de lijsttrekker wordt. Althans, dat zou hij worden als de verkiezingen in maart worden gehouden. Bij verplaatsing naar november ging het CDA er opnieuw naar kijken. Maar ik kan me niet voorstellen dat ze Peters nu plots opzij schuiven.

VVD: Gé Wagemakers. Zie CDA. De VVD schoof wethouder De Bruijn al opzij en koos Wagemakers.

PvdA: Hendrik Hoeksema. Als de wethouder door wil, tenminste. Heeft de afgelopen jaren als wethouder niet alleen maar vrienden gemaakt. Verre van zelfs. Weet hoofdpijndossiers vaak toch redelijk soepel nog door de gemeenteraad te loodsen. Als Hoeksema niet wil: Patrice van Geffen.

D66: Frans Molenkamp. Zie CDA en VVD.

Beter Oss: Joop van Orsouw. Tja, wie anders?

GroenLinks: Gebert Lucassen. Is het gezicht van GroenLinks geworden, mede vanwege zijn actieve getwitter. Hij schudt de concurrentie binnen de partij van Dolf Warris en Evert van Schoonhoven zo van zich af.

Ericyas, Den Brok, Peters, Wagemakers, Hoeksema, Molenkamp, Van Orsouw en Lucassen. Ik geef ze voor elk beter rijtje, maar ik wed dat ik er niet ver naast zit.

Oh ja, hoe zat het ook alweer met het glazen plafond in Oss?

Posted by Tom de Louw on november 26, 2013 at 07:24 nm | Permalink | Reacties (4)

20 november 2013

Glazen plafond

Foto (2)Hilda Vliegenthart is verbaasd. De directeur van ons theater snapt niets van alle ophef de afgelopen week over de nieuwe Osse stadsprins en adjudant. Die heten Mariëlle en Diana. Een zij en een zij, in plaats van een hij en een hij. Dat carnavallend Oss (en Brabant) daar aan moet wennen, snapt Vliegenthart eigenlijk niet. Het gaat om de personen, niet om hun geslacht.

Nou ben ik de laatste om ervoor te pleiten dat alleen mannen in aanmerking mogen komen voor hoge functies. Wie mijn vriendin een beetje kent, weet dat ik mijn eigen huis niet meer in kom als ik me tegen de emancipatie zou verzetten. 

Vliegenthart is zelf het schoolvoorbeeld van een vrouw die al jaren haar mannetje staat. Sinds ik-weet-niet-hoe-lang is ze het gezicht van De Lievekamp en dat kan ze als geen ander. Het theater heeft zo'n sterke vrouw nodig nu Oss middenin een stevige cultuurdiscussie zit. Bij elke vergadering in de raadszaal die over de toekomst van Jan Cunen, Groene Engel of Lievekamp gaat, zit Vliegenthart op de publieke tribune. 

In Oss doen we het sowieso goed met vrouwen aan de top. Vliegenthart is het boegbeeld van De Lievekamp, waar Nicolette Bartelink dat (totdat ze ziek thuis kwam te zitten) van het museum was. De gemeentesecretaris is een vrouw (Marie-Louise van Schaijk) en Wobine Buijs is al een tijdje burgemeester. In deze regio zijn die er trouwens wel meer. Ik denk aan Ina Adema (Veghel) en Marieke Moorman (Bernheze). Glazen plafond?

Misschien had er al veel eerder een vrouwelijke stadsprins (géén prinses!) moeten komen, zei SCVO-voorzitter Robert-Jan Steegman me eerder deze week in het City Hotel, bij de perspresentatie van Mariëlle d'n Urste. Om eraan toe te voegen dat de echte carnavalsvierder er eentje is die van tradities houdt. Hij had - naast het gros aan positieve reacties - dus ook wat negatieve geluiden gehoord toen bleek dat de belangrijkste gezichten van het Osse carnaval volgend jaar van twee vrouwen zijn. 

Voor het eerst in vijftig jaar carnaval. Een primeur dus.

Als iets voor het eerst is, ontstaat er ophef. Dat was zo bij alle 'eerste vrouwen'; de burgemeester, de bankdirecteur, nu bij de stadsprins en straks bij de eerste vrouwelijke trainer van het Nederlands elftal. Niks geks aan. Wees blij dat het Osse carnaval het aandurft - wetende dat het voor velen wennen is. Na komend jaar weten we niet beter en smeken we misschien wel om alleen maar vrouwelijke prinsen.

Posted by Tom de Louw on november 20, 2013 at 07:49 nm | Permalink | Reacties (10)

14 november 2013

Rotondefout

RotondeBestuurders die durven hun fouten toe te geven, hebben bij mij een streepje voor. Veel politici - geen namen - hebben een groot ego en kunnen dat maar moeilijk opzij zetten als ze een keer de mist in gaan. Een fout toegeven voelt als een nederlaag. De Osse wethouder René Peters hoort niet bij dat soort.

Peters is, hoe zullen we het noemen, nogal geïrriteerd, maandag. De SP heeft net een vernietigend rapport over De Rotonde naar buiten gebracht en er deugt weinig tot niks van het re-integratiecentrum. Slechte arbeidsomstandigheden, weinig uitstroom naar een echte baan, eentonig werk, noem maar op. De bijstandsgerechtigden maken er daar aan de Oude Molenstraat geen feestje van. De SP deed een half jaar onderzoek, sprak met veel bijstandsgerechtigden, een FNV'er en huisarts en verbond daar conclusies aan. Peters vond het rapport maar niks. "Ik moet ook wel eens iets doen wat ik niet leuk vind, maar wel bij m'n werk hoort", hoor ik hem door de telefoon zeggen.

Zo ken ik de CDA'er niet. Peters is misschien wel de populairste Osse wethouder. Hij blogt zich een slag in de rondte - is dus benaderbaar - en komt de meeste raadsvergaderingen met speels gemak door. Dat hij niet de dossiers heeft waar de meeste reuring in de stad over is - ik noem een Jan Cunen, crematorium, Sport Expertise Centrum en crossterrein - speelt daarin een grote rol. Deze keer heeft de SP het echter op Peters gemunt en hij reageert als door een wesp gestoken.

Het zit 'm met name in een brief die de SP wel/niet gehad heeft. In die bewuste brief van het ministerie staat dat het met de arbeidsomstandigheden bij De Rotonde steeds beter gaat. Peters zegt in eerste instantie dat de socialisten deze brief wel hebben gehad en het rapport dus stemmingmakerij is. Mahmut Erciyas, de SP'er achter het onderzoek, beweert bij hoog en laag de brief nooit te hebben gezien. Nou zegt de SP wel vaker iets, maar toch. 

Woensdagavond, ruim twee etmaal nadat het Rotonde-rapport openbaar werd. Peters biedt openlijk zijn excuses aan, want de SP heeft de brief van het ministerie inderdaad niet gehad. De wethouder deelt zelfs complimenten uit voor de oppositie. Hij is het niet met alle SP-conclusies eens, maar kan er wel wat mee. Dat zegt hij na het hele rapport gelezen te hebben - iets wat hij bij zijn eerste reactie maandagmiddag nog niet had gedaan.

Peters had het rapport beter moeten bestuderen. Zo hard uithalen naar een oppositiepartij doe je niet zonder alle feiten te kennen. Hij maakte een fout, zag dat en er volgden excuses. Dat siert hem. 

Posted by Tom de Louw on november 14, 2013 at 01:13 nm | Permalink | Reacties (10)

08 november 2013

PvdA en de fiets

De naam Maaike Mollen-Veld leest u hier niet vaak. Ze zit in de gemeenteraad, doet dat voor de PvdA, maar zegt nooit iets. Haar drie partijgenoten Patrice van Geffen, Iris van Dinther en Mathieu Raemaekers doen eigenlijk altijd het woord. Vandaar.

Des te opvallender is de actie van Mollen-Veld, donderagavond laat. We hebben er al bijna acht uur vergaderen opzitten in het gemeentehuis. Het gaat soms over ditjes, soms over datjes en veel over De Groene Engel. Bij de veelbesproken bezuinigigen op het museum legt de raad, op wat spartelende partijen na, zich neer. Oss trekt extra geld uit voor de armoedebestrijding en de fiets komt terug in het winkelcentrum. 

Fiets

Bij dat laatste beleeft Mollen-Veld haar finest hour. Het voorstel komt van de VVD en GroenLinks en die kunnen de steun van de PvdA goed gebruiken om het 'erdoor' te krijgen. Als burgemeester Buijs vraagt wie er vóór fietsen in het centrum is, gaan er drie PvdA-handen omhoog. Die van Mollen-Veld blijft omlaag. 'Huh?', dacht ik. Natuurlijk hoor je hier en daar wel eens dat er binnen een partij anders wordt gedacht over een (heikel) onderwerp. Niks menselijks is onze raadsleden vreemd. Maar voor de bühne weten de Osse partijen de gelederen meestal wel gesloten te houden.

Ik bel fractievoorzitter Van Geffen op. Is dit het begin van een conflict in de Osse PvdA-fractie? Mollen-Veld moet schrikbeelden van rondsjesende fietsers in het winkelgebied hebben. Of fietsen die op elkaar voor de Hema of V&D liggen. Terwijl de rest van haar partij het oké vindt dat we straks trappend van winkel naar winkel kunnen.

"Als het gaat om een duidelijk partijstandpunt, proberen we altijd om op één lijn te komen", legt Van Geffen me uit. "In het geval van fietsen in het centrum was dat niet zo. Dan mag je als raadslid de ruimte nemen om af te wijken van het partijstandpunt. Al moet je dat ook niet te vaak doen." Ik vraag de fractievoorzitter hoe vaak dit de laatste jaren is gebeurd. Hij kan zich één voorbeeld herinneren: toen er werd gestemd over de vergoeding van raadsleden was de PvdA ook verdeeld. Twee waren voor, twee tegen.

Maaike Mollen-Veld. Onthoud die naam.

Posted by Tom de Louw on november 8, 2013 at 02:58 nm | Permalink | Reacties (6)

04 november 2013

Kerstmuziek

Mijn eerste reactie was: 'Huh? Een hardstylefeest met kerst? In De Rusheuvel?'

Als ik aan het Kerstmis denk, denk ik aan Home Alone 1, 2 en 3, gourmetten en ballen in een boom. Niet aan een dancefeest waarvan de organisatie hoopt dat er 2500 bezoekers per avond komen. Verder luister ik op eerste en tweede kerstdag liever naar Mariah Carey en George Michael dan naar Adaro of Headhunterz, maar da's een kwestie van smaak.

Hardstyle

Ik belde de organisator omdat ik toch echt wilde weten waarom We are hardstyle nou net die 25e en 26e december gehouden moet worden. "Omdat veel mensen klagen dat er met kerst niks te doen is in Oss. Dat willen wij veranderen." Oké, punt voor hem. En dat ik niet van hardstylemuziek houd wil niet zeggen dat ik anderen hun feestje niet gun. Integendeel zelfs.

Dan de gemeente. Want ik kan me zo voorstellen dat de volumeknop die twee kerstavonden en -nachten op maximaal wordt gedraaid. Daar komt nog eens bij dat het feest tot 04.00 uur in de ochtend duurt. Dat bewoners van de Horzak, Krinkelhoek en Mettegeupel - afhankelijk van de wind - uit hun bed worden gedreund net nadat ze een gevulde kalkoen achter de kiezen hebben, lijkt me niet de bedoeling.

De woordvoerder in het gemeentehuis klinkt in het begin ook wat verschrikt. Een hardstylefeest met Kerstmis in De Rusheuvel, echt? Binnen een half uur belt ze terug. We are hardstyle heeft netjes een vergunning aangevraagd en gekregen. Sterker nog, alle hulpinstanties waren positief over het dancefeest. Kerstmis of niet. Een belangrijke toevoeging: De Rusheuvel is geluidswerend. Goddank. Nog een punt voor de hardstylers onder ons.

Ik google wat en vind dan al snel dat er in De Rusheuvel al veek vaker dancefeesten zijn gehouden - naast de Hollandse meezingavonden van Randy's Passie. Papillon bijvoorbeeld, maar ook Rave-o-lution. En voor zover ik mij kan herinneren heeft dat nooit voor grote overlast in de buurt van de sporthal gezorgd.

De laatste maanden is vaak gezegd dat Oss geen stad meer is, maar een dorp. Op We are hardstyle zullen ze mij niet zien, ik vind het klinken als herrie, maar voor de stad is het goed. Wij zijn het hier niet gewend dat er op eerste en tweede kerstdag iets gebeurt, maar in de grotere steden kun je al jaren naar allerlei grote muziekfeesten nadat het gourmetstel is opgeruimd. 

Met Kerstmis denk ik vanaf dit jaar niet alleen maar aan Home Alone 1, 2 en 3, gourmetten en ballen in een boom, maar ook aan Adaro en Headhunterz. 

Posted by Tom de Louw on november 4, 2013 at 02:57 nm | Permalink | Reacties (3)