« Vrienden | Hoofdmenu | Kerstmutsengate »

12 december 2013

Voorbeeld

DolfHet zijn de zenuwen. De woorden komen twijfelend uit de mond van Dolf Warris. De Ossenaar is net gekozen als lijsttrekker van GroenLinks. Hij volgt Gebert Lucassen - in Oss en omstreken bekend geworden als fervent twitteraar - op. "Het is een eer om dit te gaan doen", stamelt Warris. Er volgt applaus. 

In de Jan Cunenzaal van het gemeentehuis zit deze dinsdagavond de harde kern van de lokale GroenLinks bij elkaar. Met vooral mensen uit Oss en Ravenstein en een enkeling uit Megen. Het is de algemene ledenvergadering en er wordt gestemd over de top drie van de kieslijst voor de verkiezingen. Een commissie heeft een voordracht gedaan: 3. Willem van Tilborg, 2. Evert van Schoonhoven en 1. Dolf Warris. Lucassen stelde zich niet beschikbaar ('na twaalf jaar is het mooi geweest').

Negen leden en één niet-lid horen het verhaal van partijvoorzitter Katinka Waelbers aan. Dat ene niet-lid ben ik. 

De vraag was brutaal: 'Kan ik bij jullie ledenvergadering zijn?', vroeg ik Lucassen. De huidigde fractievoorzitter had net bekendgemaakt dat-ie zich niet herkiesbaar zou stellen en dat op dinsdag 10 december de leden zouden bepalen wie hem als lijsttrekker opvolgt. Als journalist ben je nooit welkom op algemene ledenvergaderingen. Dat zijn immers vergaderingen alleen voor leden. 'Ik heb het even aan de voorzitter gevraagd. Je bent welkom', stuurde Lucassen na een kwartier terug.

GroenLinks is zonder twijfel de meest transparante partij van Oss. De oppositiefractie roept tegen iedereen die het maar wil horen dat niks in de achterkamertjes mag blijven hangen. Het liefst zien Lucassen, Warris en co dat ook de coalitie in de openbaarheid wordt gevormd, straks na de verkiezingen. Maar dat gaat nooit gebeuren, weten u en ik.

Warris - de Osse politicus met het langste haar - krijgt de steun van alle aanwezige GroenLinksers. Niet verrassend. In een vloek en een zucht is het gebeurd. Van Schoonhoven en Van Tilborg komen op plek twee en drie. Zo wordt dus een lijsttrekker gekozen, dacht ik. Niks spannends aan eigenlijk. Of: gewoon goed voorwerk van de kiescommissie van GroenLinks. Laten we het op dat laatste houden.

Vlak voordat ze in de Jan Cunenzaal in debat gingen over het Osse stadscentrum, ben ik gegaan en heb ik de leden bedankt voor hun gastvrijheid. Ik moest terug naar de redactie om de wereld in te slingeren dat Warris volgend jaar de strijd aan gaat met Peters, Wagemakers, Molenkamp en die andere Osse lijsttrekkers. De openheid van GroenLinks waardeer ik. Volgens mij is het niet meer van deze tijd om dit soort vergaderingen achter gesloten deuren te houden. Laat GroenLinks wat dat betreft een voorbeeld zijn voor de anderen in het gemeentehuis, aub.

Posted by Tom de Louw on december 12, 2013 at 02:53 nm | Permalink

Reacties

Beste Tom, je hebt het meest oninteressante deel van deze vergadering mogen bezoeken, begrijp ik uit jouw woorden. " niks spannends aan" en "in een vloek en een zucht gebeurd". Van wie was die vloek eigenlijk? Van Evert? En toen het echt interessant werd, ging je weg. Moest je weg of ging je weg? In het eerste geval is de transparantie bij GL toch minder groot dan door jou in jubelende bewoordingen neergepend, in het tweede geval heb je wellicht zeer interessante info gemist. Jammer.

John Heijnen, toch en nog steeds een "vriend"!

Geplaatst door: John Heijnen | 12 dec 2013 18:11:58

Ik denk een goede keuze van Groen Links. Een hele uitdaging om onze 'verbinder' in de raad te vervangen, mits hij een zetel kan bemachtigen natuurlijk....
@Dolf: veel succes van Groen Rechts !

Geplaatst door: Gé Wagemakers | 13 dec 2013 10:42:57

Is die lijsttrekker niet degene die niet graag voor het voetlicht treedt?

Geplaatst door: Wouter | 15 dec 2013 15:42:12

Mooi allemaal, maar had deze meneer niet eerst even naar de kapper kunnen gaan, voordat die foto gemaakt werd?

Geplaatst door: Lyza | 18 dec 2013 00:11:38

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.