« Voorbeeld | Hoofdmenu | Nieuwsmaker »

18 december 2013

Kerstmutsengate

Image-4144837We hebben er één: een gate. Niet zo groot als Onnogate, maar toch. In Oss hebben we kerstmutsengate.

Je kan er als bezoeker van de stad niet omheen: de sinterklaasmijters om de lantaarnpalen aan de Burgwal. Hartstikke mooi en sfeervol, maar niet half december. De goedheiligman zit al lang en breed in Spanje. In heel Oss hoor je kerstliedjes en hangen kerstballen, het Winterhuis op de Heuvel staat en dus slaan de mijters als een tang op een varken. 

De vraag 'waar zijn de kerstmutsen die elk jaar om de mijters worden geschoven?', lijkt mij gerechtvaardigd.

Het is Jan de Leeuw - van sportzaak Wim de Leeuw - die de mutsen ooit maakte voor de Burgwal, Kruisstraat en Kerkstraat. Later zijn ze 'tegen kostprijs' verkocht aan de ondernemers van die straten. Als ik dinsdag naar de sportzaak bel en Pim (de broer van) aan de lijn krijg, lijkt het er niet echt op dat de kerstmutsen er nog komen te hangen. "Ik ben niet de baas van de straat."

Voordat het gesprek eindigt, verwijst De Leeuw me nog door naar Wilma Verweijst van Twinkle Art. Zij is het straathoofd van de Burgwal. Maar Verweijst op haar beurt weet er niks van en zegt dat De Leeuw de mutsen heeft opgeslagen. Lekker is dat.

Nou is het al wel langer duidelijk dat niet alle Osse centrumondernemers met elkaar door één deur kunnen. Uit dit kerstgedoe blijkt dat communiceren in de Burgwal ook lastig is.

Woensdag staat het verhaal over de kerstmutsen in onze krant. En verrek: Pim de Leeuw klimt dezelfde dag nog met 'een maat' de ladder op om de kerstmutsen op te hangen. Althans, vijf. "Ik moet het er ook maar tussendoor doen." Of de rest van de straat nog voor kerstavond van de mijters af komt, is maar sterk de vraag. Weer wijst De Leeuw naar het straathoofd. Hij is verbaasd dat Verweijst 'na drie jaar nog niet weet dat zij verantwoordelijk is voor het plaatsen van de mijters, mutsen en kappen'. "Het is een verantwoordelijkheid van de hele straat."

Kerstmutsengate dus.

In Maastricht gaat de politiek zich nu met Onnogate bemoeien. Want zo'n zoenende burgemeester is natuurlijk niet goed voor de reputatie van de stad - denken ze daar. Over kerstmutsengate heb ik in de Osse politiek nog niemand gehoord. De heren en dames politici zitten met hun gedachten vast nog bij Sinterklaas.

Posted by Tom de Louw on december 18, 2013 at 08:07 nm | Permalink

Reacties

Heel logisch dat de jongens van de Leeuw het nu veel te druk hebben voor dit soort klusjes. Ik zou daarom zegen: "Pim, geef je ladder aan onze centrumondernemer en laat hem die klus klaren, dan maakt hij zich in ieder geval nog verdienstelijk dit jaar."

Geplaatst door: Lyza | 18 dec 2013 23:45:08

Helaas, het sterreotiepe beeld van de kruideniersmentaliteit bij winkeliers wordt nog maar eens bevestigd door dit gedoe met de kerstmutsen. Maar ook hier geldt: óf je doet iets goed óf je doet niks. Nu is het vooral beschamend. Jammer, terwijl er ook ondernemers zijn die hun nek uitsteken. Centrummanagement?

Geplaatst door: Gé Wagemakers | 19 dec 2013 10:14:29

Gé, uiteindelijk komt het helemaal wel goed.

Maar wie bij de gemeente “betaald de blunder van afgelopen vrijdag” dan? Zie mijn eerdere reactie op: http://www.bd.nl/regio/regio-oss-en-uden/oss/kerstboom-staat-weer-op-walplein-oss-1.4138720#comments

Geplaatst door: Dirk K. | 19 dec 2013 14:08:21

In elke samenwerking gaat het wel eens minder, komt dus wel goed. En de Osse politiek heeft het druk met pleinen voor Mandela en het uitdragen van de Kracht van Oss (NOT!) door Schaliegas af te zweren.

Geplaatst door: Robert-Jan Steegman | 20 dec 2013 13:27:09

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.