« Kerstmutsengate | Hoofdmenu | In 2014... »

27 december 2013

Nieuwsmaker

René Peters, Willy Selten, Cor Mennen. Eén van deze drie wordt de Nieuwsmaker van 2013. Gekozen door ons, de redactie, en dus discutabel. Maar dat zijn alle uitverkiezingen en lijstjes die ons deze laatste dagen van het jaar traditioneel om de oren vliegen.

Heerlijk vind ik dat. Ik houd van lijstjes.

NieuwsmakerOnze top drie betekent automatisch dat er heel wat Ossenaren géén Nieuwsmaker van 2013 worden. Daarom hier: de mannen/vrouwen die net niet genoeg punten haalden om op het podium te staan, maar wel een eervolle vermelding verdienen.

Alternatieve Nieuwsmakerlijst van 2013

-     Ton Gobits. De adviseur van horeca-echtpaar Van de Veerdonk van De Groene Engel en de centrumondernemers die tegen het Centrummanagement Oss en de reclamebelasting zijn. Gobits komt uit Oijen en is een bijter, maakt met zijn werkwijze allesbehalve vrienden, maar doet alles voor zijn klanten. 

-     Jan van Loon. De meest ervaren van alle Osse wethouders mag in dit 'net-niet-lijstje' natuurlijk niet ontbreken. Haalde de woede van heel de stad op zijn hals door fors te bezuinigen op Museum Jan Cunen. Kreeg er daarnaast met De Groene Engel en de BSOB nog een paar hoofdpijndossiers bij. Was lang niet altijd te benijden, het afgelopen jaar.

-     Dirk Kurzweg. 'Wie?', zie ik u denken? Dirk Kurzweg is in Oss beter bekend als 'de man van het groene dak'. Voert al meer dan een jaar een strijd met de gemeente over het groen geschilderde dak van zijn huis aan de Granietstraat. Een strijd die nog altijd niet door hem is gewonnen. Kurzweg is geen onbekende in het gemeentehuis. Hij bezoekt zowat elke vergadering van de gemeenteraad die er is.

-    Mariëlle Henzen-van Boekel. De eerste vrouwelijke stadsprins van Oss ooit. Verdere argumentatie overbodig.

-    Erik Quekel. Speelde jarenlang voor FC Oss, komt hier ook vandaan, en ging halverwege dit jaar bij FC Den Bosch voetballen. De aartsrivaal. Dat werd hem door de Osse fans niet in dank afgenomen. Op internet vlogen de bedreigingen de 26-jarige spits om de oren. Ondertussen speelt (en scoort) Quekel regelmatig in stadion De Vliert.

-    Ton Kemkens. Kocht het oude Bergoss-kantoor aan de Bram v.d. Berghstraat om dat volledig te renoveren. Er komen woningen en kantoorruimtes in. Voor het eerst sinds jaren konden Ossenaren in de villa naar binnen. Pure stadshistorie. Kemkens bemoeit zich ook met de zaagtanddaken van het Bergoss-terrein. Daar is inmiddels wat geld voor, maar een officiële herbestemming nog niet.

-     Thijs van Kessel. Moest lullen als Brugman om de buurtbewoners van Nieuw Zevenbergen te overtuigen van zijn goede bedoelingen met het circuit. Dat lukte deels. De politiek stemde in en gunt het circuit een toekomst ná 2018, als het pachtcontract verloopt. Dat de gemeenteraad dit doet komt voor een heel groot deel door Van Kessel. De voorzitter van Nieuw Zevenbergen communiceert beter en vaker dan dat ze eerst op het circuit deden.

Tel deze zeven namen op bij die van Peters, Selten en Mennen en we zitten op een mooie top tien van Osse nieuwsmakers. Discutabel, maar daarom niet minder leuk.

Posted by Tom de Louw on december 27, 2013 at 09:00 vm | Permalink

Reacties

Hoi Tom, vind het verrassend en voel mijn wel gevleid om mijn naam hier terug te vinden.
Je weet, dat ik eigenlijk al deze media aandacht niet wil… En ik wilde mijn zeker niet vergelijken met al de anderen genomineerden personen, in jouw top 10.
Het gaat eigenlijk om, dat de instantie ‘welstand’ ZO betuttelend is en niet meer van deze tijd is. Anders gezegd: een schoonheidscommissie die 1898 (ja, 115 jaar geleden) in Amsterdam was opgericht is nu door het ambtelijke apparaat in Oss veel te ver doorgeschoten...
Zeker, ik ben nu meer dan een jaar ontzettend veel tijd en energie kwijt, om ‘ons probleem’ op te gaan lossen. Had het ook veel liever zonder al de media-aandacht willen oplossen. Zonder maanden stress, gezondheidsklachten en als het zo doorgaat gaan we straks alsnog ook nog failliet. (Bedankt welstand, bedankt gemeente Oss) En dat voor een probleem wat eigenlijk niemand een probleem vindt. Het had gewoon in een heel vroeg stadium (zelfs voor het verven) kunnen worden opgelost. Had niet voor niets vooraf informatie gevraagd bij de gemeente. Later was een normaal gesprek maanden lang onmogelijk. “Wij maken het beleid in Oss* en gaan dat dan ook handhaven, hoe het 10 km verder op is interesseert ons niet…” Het welstandsbeleid van 2004 is in Oss* is wel zo ruim opgezet, dat men in principe alles als exces kan gaan bestempelen (en dan handhaven), als er maar een ‘anonieme’ klacht binnen komt. Uiteindelijk heeft BD het landelijk in het nieuws gebracht, mijn dank ervoor.
Gelukkig is door het vele lobbywerk uiteindelijk wel een deur open gezet, heen naar welstandsvrij. Dat is dan wel bereikt. Als het binnenkort welstandsvrije straat is… Mogen veel meer gebieden welstandsvrij gaan worden in Oss. Veel gemeentes zijn Oss al voor gegaan, zonder dat de wereld is vergaan.

PS: Jou weblog is nu wel slechter te vinden

Geplaatst door: Dirk K. | 27 dec 2013 17:03:11

Jammer dat de nieuwsmakers - overigens meestal ongewild - vooral slecht nieuws 'maakten'. 'Fout' vlees, ruzie, bezuinigingen, bedreigingen van supporters enzovoorts. Dan heb ik meer met de positieve nieuwsmakers zoals Ton Kemkens die laat zien dat oude panden commercieel best interessant kunnen zijn, Thijs van Kessel die ervoor zorgt dat crossliefhebbers ook een plek hebben (en niet alleen natuurliefhebbers en buurtbewoners met bijzonder goede oren) en uiteraard onze Stadsprins. Overigens is de Osse Stadsprins elk jaar goed nieuws, of het nu een man of een vrouw is....

Geplaatst door: Robert-Jan Steegman | 30 dec 2013 10:23:22

Ja, Robert-Jan, heb je nog meer open deuren? Hoppa dan, iedereen zijn eigen lijstje met nieuwsmakers: Jan Cunen(postuum) uitleg overbodig; Jack van Lieshout natuurlijk en last but not least de SP als "veel oud nieuws"-maker. Maar ja, oud nieuws is ook nieuws, nietwaar?

Geplaatst door: John Heijnen | 30 dec 2013 21:28:56

He Tom, Quekel speelde nooit voor FC Oss

Geplaatst door: Gerrie vd Heijden | 8 jan 2014 19:55:09

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.